Sadržaj s oznakom: Diva Grabovčeva

Rijetki su krajevi koji nemaju neku svoju legendu iz prošlosti. Jedna od poznatijih legendi ramskog kraja, svakako je legenda o Divi Grabovčevoj.

Danas je na Vran planini proslavljen Divin dan. Središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa, a hodočasnici imali su priliku i za osobnu Ispovijed.

Na Kedžaru će povodom Divina dana i ove godine brojni hodočasnici iz BiH i Hrvatske, a svečanost se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla. 

Hrvatski narod već desetljećima hodočasti na jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve, hrvatske mučenice koja je dala svoj život za Boga i vjeru, očuvavši tako ljubav svojih predaka prema Domovini i Bogu.

Po drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla, na Kedžari se obilježava “Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj.

Kedžara će i ove godine slaviti svoju Divu.

Rijetki su oni koji nisu čuli za priču o Divi Grabovčevoj i Kedžari. Od davnina se hodočastilo na njezin grob, a posljednjih četrdesetak godina za hodočašće na Divin grob izabrana je prva nedjelja nakon blagdana sv. Petra i Pavla.

Danas je na Vran planini proslavljen Divin dan. U organizaciji župe sv. Ilije proroka Doljani, program obilježavanja Divina dana započeo je u subotu 1. srpnja Misom Uočnicom koju je u 18 sati na Kedžari predvodio i pod njom propovijedao fra Andrija Jozić, ramski gvardijan.

Svakog ljeta, točnije na prvu nedjelju poslije Petrovdana, tisuće hodočasnika iz Hercegovine, Bosne, Dalmacije ali i iz drugih dijelova Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini.

Prve nedjelje u srpnju nakon Petrovdana hodočasti se Divi Grabovčevoj na Kedžaru.