Sadržaj s oznakom: Duhovnost

U hodu prema sabiranju, koje je duga etapa, nakon savladavanja psihofizičkih uvjetovanja, važna je pažnja na unutarnja i vanjska osjetila koja trebaju biti blago nošena prema objektu molitve, odnosno prema prisutnosti Drugoga, prema Onome od koga znamo da smo ljubljeni.

Čini se da danas sve ide protiv duhovnosti, interiornosti, sabranosti i molitve jer nas "utrka života" tjera da živimo na površini tolikih zbivanja koje se više i ne trudimo pratiti. Sve što se danas oko nas događa, i brzinom kojom se događa, stvara od nas promatrače života, a sve manje sudionike, da ne kažem protagoniste, tog istog života. Izgleda da mnogi život samo odrađuju.

Imate li problem s pažnjom tijekom mise? Čini se da se to svakom to događa. Fra Paul-Michael Piega za katoliči portal Churchpop dao je izvrsne savjete za izbjegavanje takvih smetnji tijekom mise.

Valja vjerovati da Bog djeluje u nama i da su naša unutarnja i vanjska putovanja, naša nemoć, kao i previranja, dio većeg plana čijeg smo mi tek mali dio.

Svaki novi dan je darovan.

Prokušanost našeg života svjedoči kako je strpljivost put koji vodi k miru, učenje staza koja vodi k znanju, a poniženje je jedini put koji vodi k poniznosti.

Vjera je biti, ne imati. Ona je dar. Vjera je vječno traženje. I kad više ne vidiš svjetla, zakorači na Božji dlan. Bog zna, i ti mu vjeruj.

Objavljeno u Duhovni kutak | 4.9.2021.

Psovke u komunikaciji

„Ali, jao čovjeku po kom dolazi sablazan!“(Mt 18,7)

Objavljeno u Duhovni kutak | 1.9.2021.

Zašto Isus plače?

U cijelom Novom zavjetu imamo samo na dva mjesta zabilježeno da je Isus plakao. Jednom nad mrtvim Lazarom (Iv 11,35) te jednom nad Jeruzalemom (Lk 19,41).

Život treba podvrći kritici vrijednosti.

Objavljeno u Duhovni kutak | 18.8.2021.

Sveti znakovi - klečanje

Što čini onaj koji se uzoholi? Uspravi se, digne glavu, uzdigne pleća, želi povećati čitav svoj stas. Sve na njemu govori: "Ja sam veći od tebe, ja sam viši nego ti !"

Pitanje Boga i odgovor na to pitanje mjerilo je kulture pojedinog čovjeka i cijelog čovječanstva.

Objavljeno u Duhovni kutak | 11.8.2021.

Kako pobijediti lijenost?

Vrlo je lako upasti u lijenost, besposličarenje, odugovlačenje ili čak nemarnost.

Božji se ljudi ne gube u raspravama; oni jednostavno žive cjelovitost.

Sveti Padre Pio bio je franjevac kapucin (OFMCap) koji je dugi niz godina nosio na svome tijelu svete Isusove rane (stigme).

O nezrelim ženama i muškarcima
(Lk 10, 38-42)

Kako prepoznati jesmo li zreli ili nismo, o tome promišlja o. Arkadiusz Krasicki, CSSp, donedavni studentski kapelan u Osijeku koji sada predaje biblijske predmete na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru.

Stranica 1 od 6