Velečasni Zlatko Sudac: Poniženje je jedini put koji vodi k poniznosti

Prokušanost našeg života svjedoči kako je strpljivost put koji vodi k miru, učenje staza koja vodi k znanju, a poniženje je jedini put koji vodi k poniznosti.

Ako želimo pravi i autentični duhovni život, nužna je budna briga i potpuna poniznost. Zauzimanje za poniznost dovodi nas do pitanja: Kako se trebamo ponašati da bi smo zadobili najveći mogući plod u našem duhovnom životu pred poniženjima koja nam naša Raspeta i Uskrsla Ljubav dopušta osjetiti u dubini naše duše kao i pred onim koje život i ljudi stavljaju na naš put?

Postoje vrlo osjetljivi trenuci u duhovnom životu, u kojima se duša itekako zna osjećati duboko poniženom. Naša Ljubav Isus iz silne ljubavi prema nama, stavlja pred nas jasna i konkretna svjetla koja nam otkrivaju i naglašavaju poniženja uzrokovana našim bijedama i nedostacima, našim strahovima, nesavršenostima i slabostima. Tada se oči naše duše otvaraju i vide ono što ne želimo biti, ne želimo osjećati, vide pozadinu međuljudskih odnosa koja im se gadi, vide stvari u korijenu. Pojavljuju se mnogi nedostaci koji su do tad bili nepoznati. Pred začuđenim pogledom duše vidi se sva bijeda čovjeka, ona na osobnoj razini kao i ona u socijalnoj sredini i svijetu u kojem se živi. Svi osobni nedostaci, ali i nedostaci drugih oko nas, razlozi njihova ponašanja, predrasuda, mržnje, laži, egoizma i strahova, nasilno prodru u našu svijest i jednostavno nam biva dano - jasno vidjeti.

U situacijama velike sabranosti, u danima osame, a vjerujte mi samo rijetki imaju milost da ona traje godinama, moguće je da naša Ljubav vodi duše tim putem kako bi rasle u poniznosti i kako bi sebe bolje upoznale. Dragi moji prijatelji Raspete i Uskrsle Ljubavi koji razumijete o čemu govorim, znajte da je to Prst Božji. Ne zaboravite da je Božja Ljubav ta koja nam omogućuje da jasno vidimo što smo bili i što jesmo, što su drugi i što je Istina, a što laž oko nas. Božja Ljubav nam omogućuje da jasno vidimo i osjetimo poniženje koje će našu dušu čvrstim korakom voditi putem poniznosti. Ne zaboravimo da se Dragi Bog ovako odnosi prema onima koje više ljubi jer...

..."Ego quos amo et arguo" – „One koje ljubim te kušam"!