Sadržaj s oznakom: Hrvati u svijetu

Hrvatskog fratra Dominika Dragu Levaka koji živi u australskoj pustinji već deset godina nekoliko stotina kilometara od Sydneya sam u maloj kapelici imali smo prilike vidjeti nedavno krajem svibnja ove godine kada je posjetio Bratovštinu Presvetog Srca Isusovog u Sydneyu na njihovom redovitom jednomjesečnom okupljanju na tzv. molitvenom doručku hrvatskih katoličkih muškaraca u Hrvatskom katoličkom centru Gospe Velikog krsnog zavjeta u Blacktownu.

Omiljeni svetac cijeloga svijeta Sveti Antun Padovanski proslavljen je i u njegovom najvećem hrvatskom svetištu na australskom kontinentu u Sydneyu u Hrvatskom katoličkom centru Svetog Antuna u Summer Hillu, jednoj od tri hrvatske župe u Sydneyu (druge dvije su župe Svetog Nikole Tavelića i Gospe Velikog krsnog zavjeta) kojima upravljaju hrvatski fratri iz Provincije Svetog Ćirila i Metoda iz Zagreba.

Vjernici hrvatskih katoličkih zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i bl. Jakova Zadranina iz Göppingena hodočastili su na Duhovski ponedjeljak u marijansko svetište Ave Maria u Deggingenu.

Lipanjska krunica muškaraca moljena na koljenima ispred sydneyske katedrale održana je u subotu 4. lipnja 2022. po izuzetno lijepom sunčanom no prohladnom zimskom vremenu.

Svečanom svetom misom u prelijepoj hodočasničkoj baroknoj bazilici cistercitskoga samostana na Bodenskom jezeru, u nedjelju je proslavljeno jubilarno 50. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau.

Tijekom dva misna slavlja koja je predvodio sarajevski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, svetu potvrdu u bečkoj crkvi am Hof u subotu je primilo 189-ero krizmanika, javlja dijaspora.

Fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi, izabran je 26. travnja za provincijala hercegovačkih franjevaca!

Hrvatska zajednica u Corku ove godine slavi petu godišnjicu svojih okupljanja u tom irskom gradu.

Epidemiološke mjere koje su se odnosile na vjerska okupljanja prestale su 3. travnja vrijediti u svim crkvama nadbiskupije München Freising, piše dijaspora.

Sljedeći Mladifest – Susret hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade održat će se u hrvatskoj župi sv. Ante u Los Angelesu, objavljeno je danas na službenim stranicama Hrvatske katoličke mladeži Sjeverne Amerike.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden jučer je na svetkovinu Uskrsa slavljeno 13 misa. To je uobičajeni nedjeljni broj euharistijskih slavlja koji na području misije svake nedjelje služe četvorica hrvatskih salezijanaca: don Ivo Nedić, don Vjekoslav Kanić, don Sebastijan Marković i don Stjepan Matijević, piše dijaspora.

 

Vjernici župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi proslavili su u nedjelju svog nebeskog zaštitnika – blaženog Alojzija Stepinca.

Povodom obilježavanja pete obljetnice djelovanja Hrvatske katoličke misije u Dublinu, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, pohodio je od 16. do 19. prosinca 2021. Dublin te se susreo s brojnim hrvatskim katolicima koji od ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju žive i rade u Irskoj, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Povodom obilježavanja pet godina od osnutka HKM u Dublinu nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić boravio je, na poziv tamošnjeg svećenika i upravitelja misije vlč. Josipa Levakovića, u toj zajednici od 16. do 19. prosinca.

 

Hrvatski katolički centar Perth koji okuplja Hrvate cijele Zapadne Australije, svečano je početkom prosinca proslavio pedesetu obljetnicu okupljanja u crkvi sv. Ane u North Fremantleu.

Na proslavu pete obljetnice Hrvatske katoličke misije Dublin, 19. prosinca, u Dublin je u srijedu stigao i kardinal Vinko Puljić.

Stranica 1 od 7