Sadržaj s oznakom: Legenda

Uršula je bila kršćanska djevica koja je poginula u Kölnu kao mučenica, najvjerojatnije u IV. stoljeću. Prema legendi, bila je prelijepa kćerka britanskog kralja.

Rijetki su krajevi koji nemaju neku svoju legendu iz prošlosti. Jedna od poznatijih legendi ramskog kraja, svakako je legenda o Divi Grabovčevoj.

Mnogima će, sigurni smo, biti zanimljiv tekst koji donosimo u originalu iz Zemaljskog muzeja B i H, kako po priči, tako i po jeziku i pravopisu iz tog doba! Ali, kao se ne biste mučili sa sitnim slovima, potrudili smo se prepisati ga, onako kako piše, donosi  tomislavnews

U toj legendi Zvonimir je opisan kao kralj koji je dobre pomagao, a zle progonio. I za dobrog kralja Zvonimira bijaše sva zemlja vesela jer bijaše puna svakoga dobra, a gradovi bijahu puni srebra i zlata. I veliko bogatstvo bijaše za kralja Dmitra Zvonimira, kako u Primorju, tako i u Zagorju.

S koljena na koljeno, iz generacije u generaciju, priče su se pričale i održavale na životu. Bake i djedovi, očevi i majke svojoj su djeci prepričavali legende koje su čuli od svojih očeva i majki, baka i djedova. Kako su ih nekad oni s guštom slušali, sigurno i danas djeca žele čuti neku legendu. Sjećate li se koje?