Sadržaj s oznakom: Relikvije

U Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Jeronima u Johannesburgu u Južnoj Africi slavljena je 21. svibnja misa tijekom koje su u župnu crkvu unijete moći svetog Jeronima.

Relikvije prvoga stupnja sv. Rite iz Cascie stigle su u Župu Svih svetih u Sesvetama te postaju trajno vlasništvo Župe.

Sesvetski župnik vlč. Mario Migles podsjeća da je pobožnost sv. Riti u župi započela prije nekoliko godina, kada je jedna obitelj crkvi darovala kip te svetice, piše HKM.

Isusova pelenica, najcjenjenija je relikvija u riznici dubrovačke katedrale, koja se čuva i izlaže očima javnosti jednom godišnje na festu sv. Vlaha, a čuva se u posebnom kovčežiću od srebra s 5 ostakljenih stijenki od gorskog kristala.

Angela iz irskog grada Carlowa, 2013. godine posvjedočila je o čudesnom ozdravljenju njezina supruga Jima na čijem se mozgu 2006. pojavio veliki zloćudni tumor:

Relikvije betlehemskih jaslica čuvaju se u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u podzemnoj kapelici u obliku betlehemske špilje. Jedan od njezinih naziva je i Sancta Maria ad praesepe -  Gospa od jaslica

U Policijskoj upravi zadarskoj napominju kako će se materijalna šteta utvrditi naknadno te da se poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Za svetoga Franju vežu se brojne legende i izvještaji o čudesima. Jedna takva pokazala se istinitom, zahvaljujući istraživanju suvremenih znanosti.

Ne može se reći sa sigurnošću, ali postoji fascinantno istraživanje na tu temu.

Prema Lat.reliquiae-ostatak, ono što je preostalo, posmrtni ostaci.

Za desetak dana Pagom će prvi put nakon 1945. proći procesija sa Svetim trnom, relikvijom koju je u Pag donio fra Ivan Tutnić 1443. godine, na povratku iz Svete Zemlje.

Današnji spomendan sv Donata, zaštitnika grada Zadra obilježen je senzacionalnim otkrićem.

Uz ovogodišnje Stepinčevo u crkvi Sv. Frane na Obali u Splitu od 7. do 10. veljače boravit će relikvije bl. Alojzija Stepinca.

Unatoč dimenzijama, statusu njemačkog nacionalnog svetišta, arhitekturi i drugim posebnostima koje je čine najpopularnijom i najvećom gotičkom crkvom sjeverne Europe katedrala u sebi krije blago koje je i razlog njezinog nastanka: relikvije Sveta tri kralja Gašpara, Melkiora i Baltazara.

Relikvija betlehemskog nevinog djeteta iz vremena Isusova rođenja jedan je od najzanimljivijih predmeta Riznice zagrebačke katedrale. Relikvija se sve do Drugog vatikanskog koncila izlagala u zagrebačkoj katedrali upravo na blagdan Nevine dječice, a darovao ju je katedralnoj crkvi zagrebačkoj 1221. godine Andrija II., kralj Ugarske, objavila je na društvenim mrežama Zagrebačka nadbiskupija.

Zgrušana krv Sv. Januarija, mučenika iz IV. st., koja se čuva u relikvijaru, svake godine tri puta poprimi tekuće stanje, a izostanak toga narod Napulja tumači kao loš predznak.

Stranica 1 od 3