Sadržaj s oznakom: Relikvije

Prema Lat.reliquiae-ostatak, ono što je preostalo, posmrtni ostaci.

Angela iz irskog grada Carlowa, 2013. godine posvjedočila je o čudesnom ozdravljenju njezina supruga Jima na čijem se mozgu 2006. pojavio veliki zloćudni tumor:

Relikvije betlehemskih jaslica čuvaju se u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u podzemnoj kapelici u obliku betlehemske špilje. Jedan od njezinih naziva je i Sancta Maria ad praesepe -  Gospa od jaslica

Za svetoga Franju vežu se brojne legende i izvještaji o čudesima. Jedna takva pokazala se istinitom, zahvaljujući istraživanju suvremenih znanosti.

Ne može se reći sa sigurnošću, ali postoji fascinantno istraživanje na tu temu.

Isusova pelenica, najcjenjenija je relikvija u riznici dubrovačke katedrale, koja se čuva i izlaže očima javnosti jednom godišnje na festu sv. Vlaha, a čuva se u posebnom kovčežiću od srebra s 5 ostakljenih stijenki od gorskog kristala.

Za desetak dana Pagom će prvi put nakon 1945. proći procesija sa Svetim trnom, relikvijom koju je u Pag donio fra Ivan Tutnić 1443. godine, na povratku iz Svete Zemlje.

Današnji spomendan sv Donata, zaštitnika grada Zadra obilježen je senzacionalnim otkrićem.

Uz ovogodišnje Stepinčevo u crkvi Sv. Frane na Obali u Splitu od 7. do 10. veljače boravit će relikvije bl. Alojzija Stepinca.

Unatoč dimenzijama, statusu njemačkog nacionalnog svetišta, arhitekturi i drugim posebnostima koje je čine najpopularnijom i najvećom gotičkom crkvom sjeverne Europe katedrala u sebi krije blago koje je i razlog njezinog nastanka: relikvije Sveta tri kralja Gašpara, Melkiora i Baltazara.

Relikvija betlehemskog nevinog djeteta iz vremena Isusova rođenja jedan je od najzanimljivijih predmeta Riznice zagrebačke katedrale. Relikvija se sve do Drugog vatikanskog koncila izlagala u zagrebačkoj katedrali upravo na blagdan Nevine dječice, a darovao ju je katedralnoj crkvi zagrebačkoj 1221. godine Andrija II., kralj Ugarske, objavila je na društvenim mrežama Zagrebačka nadbiskupija.

Zgrušana krv Sv. Januarija, mučenika iz IV. st., koja se čuva u relikvijaru, svake godine tri puta poprimi tekuće stanje, a izostanak toga narod Napulja tumači kao loš predznak.

Relikvija svetog Klementa I., tek četvrtog pape koji je zasjeo na čelo Katoličke Crkve, pronađena je u kanti za smeće u Londonu.

Molitvenu pobožnost i čašćenje relikvije Bl. Miroslava Bulešića, 28. travnja, u Papinskom francuskom bogoslovnom sjemeništu u Rimu predvodio je rektor Vincent Siret.

Prigodom desete srijede Velike pobožnosti sv. Josipu fr. Marko Glogović darovao Josipovom svetištu relikvije prvog stupnja sv. pape Ivana Pavla II.

Početak pobožnosti Trinaest utoraka u čast sv. Antuna Padovanskoga u župi sv. Mihajla u Lapadu u utorak 20. ožujka bio je posebno svečan jer je na večernjem misnom slavlju vjernicima predstavljen novi moćnik s tek dobivenim moćima sv. Antuna prvoga stupnja, koje je toj župi darovao konventualac o. Egidije Canil iz Padove na zamolbu župnika don Roberta Ćibarića.

Stranica 1 od 3