Sadržaj s oznakom: Sirija

Putopisac Slobodan Tomić iz Ljubuškog posjetio je Siriju i opisao svoje iskustvo ove zemlje i strašnim posljedicama rata. Kroz njegove fascinantne fotografije koje svjedoče o ljepoti zemlje koju naziva majkom neslomljivog duha možemo isčitati u kojoj smo mjeri zatrovani huškačkim vijestima zapadnjačkih medija. Zanimljiv putopis uz dozvolu autora prenosimo u cijelosti:

Rat u Siriji traje već osam godina, a stanje je još uvijek vrlo slojevito. Ima žena koje se žele vratiti životu, a druge, koje su bile povezane sa samozvanom Islamskom državom, trebaju se obračunati sa svojom prošlošću

Mnogi su maloljetnici došli u kamp nakon što su pretrpjeli nasilje i zlostavljanje svake vrste, neki su od njih bili prisiljeni boriti se ili izvršiti djela krajnjeg nasilja, drugi su bili zatvoreni u pritvornim centrima ili sirotištima.

Sirijski, pretežno kršćanski, grad Al-Suqaylabiyah bio je žrtvom teškog granatiranja 12. svibnja. Rezultat toga je petero mrtve djece koja su se igrala u blizini samostana i jedna ubijena žena u obližnjoj ulici. Napadi na grad se nastavljaju.

Apostolski nuncij u Damasku kardinal Mario Zenari upozorio je da je kršćanska nazočnost na Bliskom istoku u opasnosti od potpunog nestajanja.

Franjevci u Damasku otvorili su vrata crkve u kršćanskoj četvrti. U glavnom gradu Sirije proslavljen je prvi radostan Božić nakon godina krvavih sukoba

Nakon današnje molitve Anđeo Gospodnji

Papa Franjo primio je 14. rujna u Vatikanu sudionike VI. radnog sastanka o krizi u Siriji i susjednim zemljama i potaknuo međunarodnu zajednicu da ne zaboravi potrebe žrtava krize u Iraku, Siriji i susjednim zemljama te nadvlada logiku interesa.

Na kraju podnevnoga nagovora papa Franjo je uputio snažan apel za Siriju, ponovno pozivajući međunarodnu zajednicu da se zauzme na području diplomacije i pregovora kako bi se zaštitili ljudski životi

U Siriji i dalje stanje dramatično.

Kardinal Zenari upozorio na humanitarnu katastrofu u Siriji

Biskup Aleppa oštro je ragirao o najnovijem napadu na Siriju

Na kraju nagovora uz molitvu Kraljice neba, papa Franjo uputio je žurni apel za mir u Siriji.

Vrlo su oštre riječi kojima se kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Siriji, osvrnuo na opasnost od stranog bombardiranja u toj zemlji.

U tjednu u kojemu rat u Siriji ulazi u svoju osmu godinu, Europski parlament na svojoj plenarnoj sjednici ponovno je raspravljao o situaciji u toj zemlji u kojoj vladine snage pokušavaju osvojiti posljednja uporišta pobunjenika, pri čemu se oko 400 tisuća civila nalazi „zarobljeno" u područjima pod pobunjeničkom upravom, a humanitarna pomoć teško se doprema.

Ona je heroina izdržljivosti

Stranica 1 od 3