Sadržaj s oznakom: Sveta tri Kralja

Povorke "Sveta tri kralja" prošle su ulicama 800 poljskih mjesta i gradova 6. siječnja 2023., za blagdan Bogojavljenja, a procjenjuje se da je oko 1,5 milijuna ljudi sudjelovalo u, kako se vjeruje, najvećoj uličnoj priredbi Rođenja Kristova na svijetu.

Objavljeno u Vatikan | 6.1.2023.

Tri dara mudracima

Po završetku misnoga slavlja na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja u vatikanskoj bazilici, papa Franjo je s prozora radne sobe u vatikanskoj Apostolskoj palači predmolio uobičajeni Angelus te je hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra uputio nagovor koji prenosimo u cijelosti.

Evanđeoska priča o tri mudraca sa istoka koji su prateći zvijezdu koja se pojavila na nebu pošli u potragu za tek rođenim Isusom noseći mu na dar ulje tamjan i zlato u želji da se poklone pred dugoočekivanim Mesijom, opće je poznata. Manje je poznata priča po kojem je snimljen i film koja govori o četvrtom mudracu Artabanu iz Perzije.

Teško je učiniti znanstvenu analizu o biblijskoj epizodi s tri kralja u glavnoj ulozi. Mnoštvo knjiga o tome govori. Različiti autori dočaravaju tko su bili i kako su izgledali, kakva je bila zvijezda. Jesu li kraljevi uistinu bili kraljevi ili mudraci, magovi. Koliko ih je bilo dva, tri, a možda jedanaest. Nadalje, važna je poruka o zvijezdi. I sunce je zvijezda koja nas grije. Od mjeseca također možemo imati korist, osobito tada kada je u svojoj punini i krasoti, ali od zvijezde nemamo nikakve koristi.

Unatoč dimenzijama, statusu njemačkog nacionalnog svetišta, arhitekturi i drugim posebnostima koje je čine najpopularnijom i najvećom gotičkom crkvom sjeverne Europe katedrala u sebi krije blago koje je i razlog njezinog nastanka: relikvije Sveta tri kralja Gašpara, Melkiora i Baltazara.