Sadržaj s oznakom: Tri kralja

U četvrtak 6. siječnja proslavili smo svetkovinu Sveta tri kralja ili Bogojavljenje. "U središtu ove svetkovine je objava Boga svima! U središtu je činjenica da je, ne samo Izabrani narod, nego su svi narodi svijeta, svaki čovjek je - dobrodošao u zajedništvo s Bogom! Gašpar, Melkior i Baltazar - tri "kralja", ustvari tri čarobnjaka, maga - prestaju biti ono što su bili.

Od svih blagdana u kršćanskom kalendaru Bogojavljenje, koje se slavi 6. siječnja, doživjelo je najveće promjene od svoga postanka do danas, i na Istoku, i na Zapadu. Kada je Božić sa Zapada došao na Istok, na Istoku se na Bogojavljenje počelo slaviti isključivo Isusovo krštenje, dok se toga dana na Zapadu slavi prvenstveno pohod mudraca, ali također i druga dva otajstva: Isusovo krštenje i čudo u Kani Galilejskoj. (Z. Pažin)

Svečani blagoslov na Bogojavljenje

Božje djelovanje u svijetu i djela uzvišene providnosti u čovjekovu životu nestaju pred ljudskim obzirima i kronikama događaja kada ljudi koji bi trebali vidjeti, shvatiti i svjedočiti nemaju jednostavno srce koje im pomaže da uđu u tajnu života u vjeri.

U srijedu 6. siječnja, proslavili smo blagdan Sveta tri kralja. Prema kršćanskoj tradiciji, sveta tri kralja su kraljevi odnosno mudraci imena Gašpar, Melkior i Baltazar koji su se, kako piše u Evanđelju, došli s istoka pokloniti malenom Isusu nakon rođenja u štalici u Betlehemu.

Bogojavljanje ili Sv. Tri kralja povijesno je stariji blagdan od Božića, a nastao je na početku 3. stoljeća.

Svetkovina Bogojavljenja je jedan od najstarijih blagdana koji je najuže povezan s božićnim blagdanom.

U Međugorju je danas svečano proslavljena svetkovina Bogojavljenja. Uz župljane, bili su nazočni i brojni hodočasnici iz svih krajeva svijeta.

U iduću nedjelju, 6.1.2019. je svetkovina Tri kralja ili Bogojavljenje.

U subotu 6. siječnja slavi se svetkovina Bogojavljenja (Tri kralja). Svete mise u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 7, 8, 11 i 18 sati, a na Vionici, u Šurmancima i Miletini u 9 sati.