Sveta tri kralja ili Bogojavljenje proslavljeno u Međugorju medjugorje-info.com

Sveta tri kralja ili Bogojavljenje proslavljeno u Međugorju

U četvrtak 6. siječnja proslavili smo svetkovinu Sveta tri kralja ili Bogojavljenje. "U središtu ove svetkovine je objava Boga svima! U središtu je činjenica da je, ne samo Izabrani narod, nego su svi narodi svijeta, svaki čovjek je - dobrodošao u zajedništvo s Bogom! Gašpar, Melkior i Baltazar - tri "kralja", ustvari tri čarobnjaka, maga - prestaju biti ono što su bili.

Postaju Božji u susretu s Novorođenčetom Isusom. Oni poznaju proroštva, daju se na dalek put, slijede zvijezdu repaticu, nalaze Isusa, nose mu darove, klanjaju se Kralju Kraljevâ, Vladaru Vladarâ.

Zlato - jer u Isusu prepoznaju Kralja!

Tamjan - jer u Isusu prepoznaju Boga!

Smirnu - jer u Isusu prepoznaju Otkupitelja i Spasitelja!

Bog se na današnji dan - javio i objavio cijelome svijetu - i zato se ova svetkovina tako zove! Bog silazi među nas da nas ozdravi, obnovi, očisti i privine svome srcu." (fra Ivan M. Lotar)

Svete mise u župnoj crkvi sv. Jakova bile su u 7, 8, 11 i 18 sati, a u područnim crkvama u Miletini, Vionici i Šurmancima u 9 sati. Na svim misama bio je blagoslov soli i vode.

Svetu misu u 7,00 sati predslavio je fra Marinko Šakota, u 8,00 sati slavio je fra Boris Barun, a pučku misu u 11,00 sati predslavio je fra Zvonimir Pavičić.

Večernju svetu misu predslavio je fra Antonio Primorac. I fra Antonio je u svojoj propovijedi objašnjavao značenje ove svetkovine, odnosno Božjeg objavljenja cijelom svijetu, ljudima iz svakog naroda, kulture i jezika koji su otvoreni za Njegovo svjetlo i koji tragaju za smislom.

Iza večernje svete mise bilo je, kao i inače četvrtkom, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio fra Renato Galić.

Podsjetimo se i kako je Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje jedan od najstarijih katoličkih blagdana. Prema događajima opisanim u Evanđelju po Mateju, tri su kralja ili mudraca “s Istoka”, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu.

Imena im nose snažnu simboliku: najstarijem, Melkioru, ime na hebrejskome znači ‘kralj svjetla’; “Baltazar” dolazi od asirskoga “Bel-tus-assar” što znači ‘Bog štiti njegov život’; a najmlađi nosi ime Gašpar, od perzijskoga “Kaspar” u značenju ‘čuvar blaga, rizničar’. Kada su Gašpar, Melkior i Baltazar pronašli Isusa, darovali su mu tri dara - tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i plemenitu mast - smirnu kao čovjeku. Poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sveta Jelena Križarica. Odande su kasnije odnesene u Milano i napokon u Köln, u veličanstvenu njemačku katedralu, u kojoj se nalaze i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije.

Ranije je bio običaj da se kuće, ukućani, škrope svake subote, dok se to danas obavlja mnogo rjeđe ili po potrebi. Prilikom škropljenja onaj koji škropi kao i svi ukućani bi molili Vjerovanje.

Kad bi npr. blago bilo bolesno često bi se u hranu ubacivalo i malo posvećene soli, ili kad bi netko od ukućana išao na neko daleko putovanje dalo bi mu se malo blagoslovljene soli da ponese na put.

Na kraju svete mise udjeljuje se svečani blagoslov na Bogojavljenje koji ovako glasi:

Bog vas je iz tame pozvao u svoje divno svjetlo;

on neka na vas izlije svoj blagoslov i učvrsti u vjeri, nadi i ljubavi. Amen.

Vi ste pouzdano pošli za Kristom, za svjetlom u tami;

neka Gospodin i vas učini svjetlom svojoj braći. Amen.