Sadržaj s oznakom: Bogojavljenje

Svečani blagoslov na Bogojavljenje

Objavljeno u Duhovni kutak | 6.1.2023.

Blagoslov vode i soli

Blagoslovom se obraćamo Bogu gospodaru i izvoru svakog blagoslova.

Od svih blagdana u kršćanskom kalendaru Bogojavljenje, koje se slavi 6. siječnja, doživjelo je najveće promjene od svoga postanka do danas, i na Istoku, i na Zapadu. Kada je Božić sa Zapada došao na Istok, na Istoku se na Bogojavljenje počelo slaviti isključivo Isusovo krštenje, dok se toga dana na Zapadu slavi prvenstveno pohod mudraca, ali također i druga dva otajstva: Isusovo krštenje i čudo u Kani Galilejskoj. (Z. Pažin)

"Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskom, za vrijeme kralja Heroda, dođoše s Istoka magi u Jeruzalem i upitaše: 'Gdje je novorođeni kralj židovski? Vidjesmo, naime, gdje izlazi njegova zvijezda, i dođosmo mu se pokloniti.'" ( Mt, 2, 1-2 ).

Mislite baciti svoje drvce i poskidati ukrase? Nemojte, još malo uživajte u Božiću - sljedeći nam dolazi tek za godinu dana!

U četvrtak 6. siječnja proslavili smo svetkovinu Sveta tri kralja ili Bogojavljenje. "U središtu ove svetkovine je objava Boga svima! U središtu je činjenica da je, ne samo Izabrani narod, nego su svi narodi svijeta, svaki čovjek je - dobrodošao u zajedništvo s Bogom! Gašpar, Melkior i Baltazar - tri "kralja", ustvari tri čarobnjaka, maga - prestaju biti ono što su bili.

U srijedu 6. siječnja, proslavili smo blagdan Sveta tri kralja. Prema kršćanskoj tradiciji, sveta tri kralja su kraljevi odnosno mudraci imena Gašpar, Melkior i Baltazar koji su se, kako piše u Evanđelju, došli s istoka pokloniti malenom Isusu nakon rođenja u štalici u Betlehemu.

Bogojavljanje ili Sv. Tri kralja povijesno je stariji blagdan od Božića, a nastao je na početku 3. stoljeća.

Svetkovina Bogojavljenja je jedan od najstarijih blagdana koji je najuže povezan s božićnim blagdanom.

Firentinski nadbiskup je govorio za Radio Vatikan o svetkovini Bogojavljenja. Crkva nas poziva na razmatranje o potrazi Mudraca za novorođenim Kraljem

U Međugorju je danas svečano proslavljena svetkovina Bogojavljenja. Uz župljane, bili su nazočni i brojni hodočasnici iz svih krajeva svijeta.

U iduću nedjelju, 6.1.2019. je svetkovina Tri kralja ili Bogojavljenje.

Zvijezdu vidjeti, dati se na put, prinijeti dar: kršćani mogu po primjeru zvjezdoznanaca koji su se uputili prema novorođenom djetetu u betlehemskim jaslicama voditi uspješan život. Papa Franjo je vjernicima prikazao taj put za vrijeme svečanog misnog slavlja u prigodi svetkovine Bogojavljenja ili Sveta tri kralja, a koje je predvodio u bazilici Svetoga Petra.

U subotu 6. siječnja slavi se svetkovina Bogojavljenja (Tri kralja). Svete mise u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 7, 8, 11 i 18 sati, a na Vionici, u Šurmancima i Miletini u 9 sati.