Blagoslov vode i soli

Blagoslovom se obraćamo Bogu gospodaru i izvoru svakog blagoslova.

Svaki blagoslov čovjeka ili stvari ponajprije je zahvalno slavljenje Boga. To nas podsjeća da su ljudi i stvari već stvaranjem i otkupljenjem blagoslovljeni. Stoga slavimo Boga. Iz toga proizlazi i molitva/prošnja da nas Bog i u buduće prati svojom dobrotom, svojom blagonaklonošću i spasenjem, da nam i nadalje daje svoj blagoslov. Isusovom smrću i uskrsnućem već je pobijeđeno zlo u svijetu, stoga ne treba nad stvarima moliti egzorcizam, otimati ih zlu, jer "sve što je Bog stvorio je dobro"(1 Tim 4,4, usp. Post 1,31). Ni na stvarima se ništa ne mijenja. Blagoslovom postaje jasno da materijalna s/tvar stoji u odnosu s Bogom, njegovim spasenjskim djelovanjem. Ako se čovjeka blagoslivlje znači da mu je Bog uvijek blizu svojom dobrotom, te da mu Isus donosi spasenje. Tako može čitav čovjekov život i stvarnost u kojoj živi postati znak Božjega spasenja.

Blagoslov nije pridržan samo svećeniku. Roditelji blagoslivljaju u svojoj kući: djecu, bolesne, hranu na stolu, kuću o blagdanima (na pr. za Bogojavljenje). Svećenik pak blagoslivlja u javnom životu. U misi, u crkvi, također se obavlja blagoslov, naročito o nekim prigodama (Svijećnica, sv.Blaž, Uličnica, Vazam, ...). Da bi blagoslovi imali svoj smisao i učinak pretpostavlja se vjera.

Voda ima mnogostruku upotrebu i značenje. Tako i u kršćanskoj vjeri, na krštenju i blagoslovima. I sama se voda blagoslivlja. Najznačajniji blagoslov je o Bogojavljenju koji se kod nas očuvao. Blagoslov je obnovljen prema smjernicama Drugog vatikanskog sabora. Molitve nad solju i vodom tumače i svrhu blagoslova.

Blagoslov soli Smjerno te molimo, svemogući Bože, dostoj se blagosloviti ovu sol. Po proroku si Elizeju zapovjedio da se uspe u vodu te ozdravi voda od neplodnosti. Gdje god se bude škropilo ovom vodom sa solju pomiješanom, odbij, Gospodine, od nas svaki nalet neprijateljev i trajno nas čuvaj prisutnošću svoga sveto Duha.

Blagoslov vode Svemogući vječni Bože! Tvoj je Sin krštenjem na Jordanu posvetio vodu za službu spasenja. Po škropljenju ove vode blagoslovi svoj narod. Neka mu ona bude spomen krsne obnove da ustraje u tvojoj milosti, živi po zakonu tvoga kraljevstva i postigne život vječni.

Možemo se pitati: Što očekujem od blagoslova? Kako doživljavam blagoslov? Kakva iskustva imam?

Označeno u