Gospin mjesec listopad

Mjesec listopad posvećen je Majci Božjoj od svete Krunice. Svake godine je bio običaj za mnogobrojne vjernike iz cijeloga svijeta hodočastiti u Međugorje: moliti krunicu bilo na Podbrdu, bilo prije večernje svete mise, a to je nažalost ove godine zbog pandemije postalo nemoguće. Stoga ih je puno koji su tužni jer ne mogu doći.

Ipak, početak listopada obilježio je dolazak ponekih hodočasnika iz Francuske, Vojvodine, Poljske, Irske, Italije… Svi oni, zajedno sa domaćim hodočasnicima i župljanima ujedinjeni su u molitvi krunice!

MOLITVA KRUNICE

Krunica je jednostavna molitva, satkana od temeljnih molitava naše vjere: apostolsko vjerovanje, Oče naš i Zdravo Marijo. U taj niz molitava utkana je i molitva kojom slavimo Presveto Trojstvo, utkana su razmišljanja o muci i smrti na križu našeg Spasitelja, Uskrsnuće i vječna proslava Sina Božjega, te dolazak Duha Svetoga.

Krunica nas uvodi u stanje velikog milosrđa Božjega prema čovjeku grešniku. Ona poziva čovjeka na pokajanje, potiče nadu i otkriva konačni smisao čovjeka u ljubavi i radosti Presvetog Trojstva. Kroz ta otajstva vjere vodi nas Blažena Djevica Marija, puna milosti. Ona nas vodi svojom majčinskom rukom Isusu Kristu i zato nas molitva svete krunice povezuje trajno s Isusom i njegovom djevičanskom Majkom. Stoga, molitvu svete krunice trebali bi uvesti svakodnevno u naše obitelji. Odlučimo se moliti uvijek, ma u kojem se stanju nalazili; bilo da nam je dobro ili loše, imali ili ne imali, bili zdravi ili bolesni, mladi ili stari.

Samo su dva puta: ŽIVOT ili SMRT

Ove godine mjesec listopad obilježen je i dvjema kampanjama ili inicijativama. S jedne strane je to KAMPANJA ZA ŽIVOT koja se bori za svako nerođeno dijete, a s time i za majke jer je čista savjest i roditeljska žrtva najveća škola ljubavi i najveći preduvjet za odrastanje djece u slobodne osobe sposobne za ljubav.

S druge strane je tu novi feministički projekt tzv. „Hrabre sestre“ koji pokreće Centar za građansku hrabrost po ugledu na Nizozemske humanističke udruge. Radi se o grupi žena koje će psihološki i moralno podržati žene u njihovoj odluci za pobačaj, štitit će ih pri odlasku u bolnicu na preglede i razgovore s liječnicima te prilikom samog zahvata.

Jadne „pomognute“ nesuđene majke ne shvaćaju kako neće njihove hrabre sestre stati pred Božji sud sa svojim podrškama, nego će njihova, majčinska savjest cijeli život i na kraju života pokušavati opravdati samoj sebi zašto je odlučila UBITI taj nerođeni život od Bog darovan, ničim zaslužen.

DRUŠTVO NEPLODNIH

Danas je veliki problem svijeta što su naši mladići i djevojke izgubili želju za roditeljstvom, sposobnost za majčinsku i očinsku ljubav, za rađanje uz žrtvu u nesigurnosti – ali u predanju. Sve se ide na SIGURNO, pa se zato nigdje ni ne ide, samo se uživa i konzumira bez odgovornosti. Postajemo društvo neplodnih, nepokretnih, rasutih… Društvo jedinki koje su zapravo 'STUPOVI OD SOLI', poput Lotove žene koja se u okretanju natrag i u strahu u budućnost samo ukočila i ostala na putu.

Mjesec LISTOPAD je stoga prilika da od Nebeske Majke, Bogordice, tražimo savjet za uzvišeno majčinstvo! Da mi kao žene postanemo Bogorodičine sestre. „Otkad je u krilu žene počivalo Božje dijete, svaka je žena Bogorodičina sestra. Materinstvo svake žene slično je tajni Gospinog materinstva.“ (službenica Božja Marica Stanković) Tko nas bolje nego Božja Majka može podučiti majčinstvu i roditeljstvu?

Paula Tomić/medjugorje-info.com