Izmirenje uoči Božića

U jednome malom primorskom gradiću živio je obrtnik sa svojom obitelji. Jednoga petka, šest dana prije Božića, radio je užurbano u svojoj elektro-radionici da što prije završi sve poslove kako bi mirno sa svojom obitelji slavio Božić.

Iznenada zazvoni telefon i nepoznata mu osoba javi da mu je najmlađe dijete na putu u školu pregazio automobil. Čuvši to, odmah je otišao na mjesto nesreće i našao svoga sina koji je u međuvremenu umro. Ta je nesreća toliko pogodila njega i njegovu ženu da nisu mogli shvatiti što se dogodilo. Izgubili su najmlađe dijete koje ih je posebno radovalo, ali su postali svjesni koliko život vrijedi.

Kada se takav mali i nježni život u trenu ugasi, i život postane besmislen pa se i čovjek vjernik razočara u Boga i pita se kako dobri Bog tako nešto može dopustiti, još i neposredno prije Božića. Nakon svega toga i neprospavane noći u ocu stradaloga djeteta stvorila se mržnja prema osobi koja je nesreću napravila. Policija je uskoro došla i kazala da je nesreću prouzrokovao 15-godišnji mladić koji je bez vozačke dozvole uzeo ključeve majčina automobila i htio se provozati. Naravno, mladić je bio priveden na sud i osuđen. Otac je stalno razmišljao: „Taj događaj izmijenio je moj život da to ne mogu nikakvim riječima opisati.

Razmišljajući jedne besane noći o udesu koji nas je zatekao, molio sam i pitao Boga što trebam učiniti i kako se ponašati? U mojim beskrajnim mislima i usrdnim molitvama Bog mi je otvarao razum i mekšao srce. Tješio sam svoju ženu, a ujedno i sebe, da život ima smisla, da patnja nije posljednje u životu, ali da može utjecati na promjenu života.“ „Božić je vrijeme darivanja i opraštanja“, reče svojoj supruzi. Našemu sinu više ne možemo pomoći. Ima netko komu je potrebna naša pomoć, a to je mladić koji se nalazi u zatvoru, vjerojatno mu nitko ne će donijeti božični dar.Čuvši to, supruga čudno pogleda svoga muža i briznu u plač pa reče: „To je istina!“ Spakirali su darove za mladića i njegovu majku. Podnijeli su zahtjev za oslobađanjem iz zatvora. Nakon nekoliko dana mladić je došao u njihovu kuću s velikom tugom u srcu i neizmjernom zahvalnošću. Njihov dom postao je i njegov. Nastavio je školovanje i u slobodno vrijeme pomagao u radionici. Često je bio s njima za stolom, a prema njihovoj djeci ponašao se kao veliki dobri brat.

Božić i sav božićni ugođaj podsjeća nas da se ne čudimo zlu u svijetu i da ne pitamo zašto Bog dopušta zlo. Isusov nauk, njegovo svjetlo, pomaže čovjeku da uvidi što bi trebao i što nikako ne bi smio činiti; da uvidi što sam može, a tek s Božjom pomoći.

Označeno u