'Molim te Gospodine Tvorče, hoćeš li mi reći zašto je kikiriki stvoren?'

Vjerojatno ste čuli priču o velikom američkom znanstveniku Dr. Georgeu Washingtonu Carveru.

Jednom je na predavanju koje je održao u Minneapolisu spomenuo kako se desilo da je došao do svojih nevjerojatnih znanstvenih otkrića u pogledu korištenja kikirikija.

Rekao je, kako prenosi Glen Clark (u knjizi - Čovjek koji govori sa cvijećem, Macalister Park Publishing Company), ovako:

"Prije mnogo godina ", nastavio je, "otišao sam do svog laboratorija i rekao, 'Dragi Gospodine Tvorče, molim te reci mi, za što je načinjen svemir?'

Veliki Tvorac je odgovorio: 'Želiš znati previše za svoj tako maleni um. Pitaj nešto što više odgovara tvojoj veličini.'

Tada sam upitao: 'Dragi Gospodine Tvorče, reci mi, za što je načinjen čovjek?' Veliki Tvorac je ponovno odgovorio: 'Mali čovječe, još uvijek pitaš previše. Smanji opseg svog zahtjeva i promjeni mu namjeru.'

Tada sam upitao: 'Molim te Gospodine Tvorče, hoćeš li mi reći zašto je kikiriki stvoren?'

'Ovo je već bolje, ali čak je i to beskrajno. Što želiš znati o kikirikiju?'

'Gospodine Tvorče, može li se od kikirikija napraviti mlijeko?'

'Koju vrstu mlijeka hoćeš , punomasno, ili obično obrano mlijeko za kućanstvo?'

'Dobro, punomasno.'

I tada me je veliki Tvorac naučio kako da rastavim kikiriki na dijelove i ponovno ga sastavim. I iz ovog procesa su proizašli svi ovi proizvodi."

Više od sat vremena Dr. Carver je vadio iz kutije s uzorcima neprekidnu procesiju pudera, tinte, maslaca, šampona, kreozotnog ulja, octa, lijeka protiv peruti, instant kave, boja, masd nalik gumi, sapuna, salata, lakova za drvo...

Dr. George Washington Carver (1864-1943) je rođen kao rob oslobođen poslije Američkog građanskog rata. Siroče, usvojeno od strane svojih bivših vlasnik , sanjao je da sazna kako cvijeće raste. Iako je s obrazovanjem krenuo kasno, završio je srednju školu i fakultet, unatoč svim poteškoćama i rasizmu kao jedan od prvih crnih učenika. Kasnije je postao profesor.

Poljoprivredni kemičar i znanstvenik odbio je godišnju plaću od sto tisuća američkih dolara (po današnjim mjerilima preko milijun dolara , da bi nastavio istraživanje u korist svojih sunarodnjaka.

Otkrio je tri stotine načina kako da se koristi kikiriki i nekoliko stotina više kako se koristi soja, pekan i slatki krumpir.

Pomagao je osiromašenim farmerima juga SAD-a da ekonomski napreduju dajući im recepte i savjete kako da načine ili poboljšaju industrijsko mazivo, ljepila, majonezu, varikinu, umake, gorivo, beton, tintu, papir, umjetnu gumu, pastu za brijanje, začin , puder, maslac, pastu za cipele ...

Unaprijedio je i preporodio poljoprivredu i gospodarstvo cijelog američkog juga.

Živio je skromno i nije profitirao od svojih otkrića. Patentirao je samo tri proizvoda, a sve ostalo je razdijelio čovječanstvu . "Bog mi ih je dao", imao je običaj da kaže za svoje ideje. "Kako ih mogu prodati drugima?"

Svu svoju životnu ušteđevinu dao je na osnivanje CARVER istraživačke zaklade, kako bi se rad na unapređivanju poljoprivrede nastavio.

"Mogao je dodati bogatstvo slavi, ali ne mareći za njih pronašao je sreću i čast u pomaganju svijetu." - Epitaf na grobu Georgea Washingtona Carvera.

Označeno u