Molitva ima posljedice

Dok molimo utječemo da se određene stvari počnu iznenađujuće odvijati ili događati. Iz tog razloga, vrijeme provedeno u molitvi nije nikada uzaludno potrošeno vrijeme.

Charles Spurgeon je znao reći: "Ponekad mislimo kako smo previše zauzeti, da bismo se molili. To je velika zabluda, jer molitva štedi vrijeme." A. J. Gordon je primijetio: "Kada se pomoliš možeš više učiniti, ali dok se ne pomoliš ne možeš više učiniti dok se ne moliš." John Bunyan je jednom izjavio: "Najbolje molitve često sadrže više uzdisaja nego riječi." To sam osjetio na vlastitoj koži, kada se sve prelomilo preko mene. Došao sam do točke od koje više nisam mogao dolaziti Bogu sa svojim potrebama, jer ih je bilo tako mnogo. Jedina molitva koju sam još bio u stanju izgovoriti bila je: "Pomozi!" Sjećam se još da sam je 30 puta žarko ponovio, dok nisam doživio proboj. U psalmima piše: "Gospode, čuj moju molitvu" (Psalam 17,1). To "Pomozi" bila je najbolja molitva koju sam ikada izgovorio. Ako učinite jedan korak ka Bogu, Bog će vam prići i više nego što to možete zamisliti. On je došao i pomogao mi.

Molitva dokazuje da vjerujete Bogu. Oswald Chambers je o molitvi rekao: "Mi promatramo molitvu kao sredstvo pomoću kojeg ćemo nešto za sebe postići; dok Biblija o molitvi govori da kroz nju upoznajemo Boga."

Zato primi k srcu savjet Dwight L. Moodya: "Iznesi svoju molitvu pred Boga i tada reci: ‑Neka bude Tvoja, a ne moja volja.‑ Najbolje što sam naučio u Božjoj školi je da dozvolim Gospodinu da odlučivati umjesto mene." Moli se iz sveg srca, prije nego li padneš u očaj.

Molitve ne mogu biti uslišene prije nego što budu izgovorene. Dok se ne moliš žarko neće se dogoditi ništa naročito. Molitva ima posljedice! F. B. Meyer je rekao: "Velika tragedija jednog života nije neuslišena molitva, već nemoljena molitva."

Byron Edwards je bio uvjeren: "Prava molitva prima uvijek ono za što moli - ili čak nešto bolje." Nažalost, ništa nije tako plitko shvaćeno i tako malo prakticirano kao što je molitva. Usmjeri svoj pogled u molitvi ka Bogu, ne na svoje probleme. Zapisano je kako je Martin Luther rekao: "Što se manje molim tim teže sve postaje; što se više molim, tim bolje mi stvari polaze za rukom."

Tko mnogo kleči je u dobrom položaju pred Bogom. Margaret Gib reče: "Moramo prestati moliti Boga za to da se brine o stvarima koje nama slamaju srce i početi se moliti za stvari koje njemu slamaju srce." Nemoguće je da se molimo i istovremeno budemo pesimistični. E. M. Bounds je konstatirao: "Molitva je naše najmoćnije oružje; sve što radimo ona čini djelotvornim."

Mark Littleton savjetuje: "Promjeni tvoje sumnje u pitanja; promjeni tvoja pitanja. u molitve; uputi tvoje molitve Bogu." Ukoliko se moliš za pobjedu, Bog će ti pokazati i određenu strategiju za to. Philip Brooks je rekao: "Molitva ne svladava Božje oklijevanje, već apelira na Njegovu principijelno prisutnu spremnost da djeluje."

Od O. Hallesbya potiče rečenica: "Potrudi se sve više i više razumjeti da je molitva najvažnije što možeš učiniti. Tvoje vrijeme ne možeš bolje iskoristiti od vremena provedenog u molitvi, kada još za to imaš priliku, ili kada si sam ili zajedno s drugima; na poslu, kada se odmaraš ili dok ideš ulicom. Svuda!"

Dakle, počni moliti, jer molitva ima svoje posljedice...