TEST ljubavi prema Bogu i bližnjemu

Imaš li nekoga tko ti zagorčava život, čije te ponašanje smeta, muči i dovodi do ludila?

Ako imaš, blago tebi! Ako nemaš, brzo ga pronađi! Jer on je za tebe 'suho zlato'.

Sveti Bernard govori: Kad bi se desilo da u jednom samostanu ne bi postojao monah koji bi ostaloj braći bio teret i križ - nedostajalo bi tada tom samostanu nešto veoma dragocjeno i važno. Prior bi se morao obratiti susjednom samostanu i odande si posuditi jednoga takvog monaha.

J.-B- Bossuet kaže: Bog koristi osobe, koje nam nanose zlo, da vježba našu poniznost, našu strpljivost. Uvidjet ćemo jednoga dana, koliko su nam oni koji nas razapinju, korisni. To je i normalno: kako bi inače znao ima li u tebi ljubavi Božje prema bližnjemu? Kako se odnosi tvoje srce prema bližnjemu? pita sv. Franjo Saleški. Ljubiš li ga doista i to iz ljubavi prema Bogu? Želiš li to točno znati, stavi si pred sebe neugodnog, antipatičnog čovjeka. Na jednome takvom vježba se tvoja ljubav prema Bogu u bližnjemu: još više na onom čovjeku koji ti je riječju i djelom zlo učinio. Ispitaj se, je li tvoje srce prema njemu u redu, da li ti teško pada da ga ljubiš.

Sveti Toma Akvinski govori: Samo ljubav daje razliku između sinova đavolskih i sinova Božjih. Imaš li, dakle, nekoga tko ti zagorčava život? Ako nemaš, brzo si ga nađi!