Zašto je profesor studentima skuhao kavu?

Profesor je sa studentima započeo razgovor o njihovim problemima. Slušao ih s punom pažnjom i suosjećanjem. Na kraju je rekao: „Čini mi se da vam treba šalica dobre kave”, i povukao se u kuhinju.

Vratio se s velikim loncem iz kojeg se pušila kava i cijelim asortimanom šalica. Svaka je bila drugačija. Bilo je tu porculanskih, plastičnih, staklenih, papirnatih, kristalnih, keramičkih… Neke su izgledale skupocjeno, kao da su stigle s dvora posljednjeg kineskog cara, druge su izgledale sasvim obično, treće su bile okrnjene i polupane…

“Poslužite se”

Kad su svi bivši studenti imali šalicu u ruci, profesor je primijetio: “Lijepe i skupocjene začas su planule. Na stolu su ostale, nedirnute, ružne, obične i jeftine šalice. Za sebe želite samo najbolje, što vam je ujedno i izvor stresa. A, ipak, izgled šalice ne doprinosi ukusu. Ljepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je u stvari bila potrebna dobra kava, a ne šalica. Ipak ste posegnuli za najboljom. A, onda ste nastavili mjerkajući tuđe šalice.

Kad se uhvatite u vrtlog stresa i nezadovoljstva, sjetite se da je kava poput života. A posao, novac i položaj u društvu… poput šalice. Šalica ne definira, niti mijenja kvalitetu života koji živimo. Ponekad, koncentrirajući se samo na šalicu, propustimo uživanje u kavi.

Pijete kavu, a ne šalicu.

Najsretniji ljudi nemaju sve najbolje, oni izvuku najbolje od svega.

Žive jednostavno, govore ljubazno, vole velikodušno…" – zaključio je profesor.

Studenti su zaključili da im je ovo bila najbolja lekcija u životu!

medjugorje-info.com

Označeno u