Zašto papa Franjo ne bi navratio i u Međugorje?

Kada se pročula vijest o posjetu pape Franje Sarajevu, počelo se govorkati, kako bi konačno (jedan) Papa mogao doći i u Međugorje.

Mara Jurkuša i Luca Korduša  „teferiče“ uz kavu u Lucinoj kući o tom najavljenom događaju. „Zašto papa Franjo ne bi navratio i u Međugorje?“- veli Mara Jurkuša. „Bilo bi to dobro ne za katolike i druge vjeroispovijesti u BiH, - veli Korduša - ali do toga, nažalost, neće doći. Njegov pastoralni pohod Sarajevu je tako zgusnut da se Papa toga dana neće moći ni odmoriti. Istina je, On zna nekada iznenaditi. Mnogo toga čini mimo protokola. Ako bi, slučajno, i promijenio program, mogao bi doći u nedjelju. E, bojim se da to ne bi bilo dobro za naše selo. Papa bi promijenio mišljenje o našemu selu, kad bi vidio što se sve u selu događa. Zar se kladionice, kafići i suvenirnice ne otvaraju nedjeljom ranije nego vrata na crkvi sv. Jakova? Sigurno bi se upitao, sudjeluju li ovi radnici na  nedjeljnoj misi?! Ima vlasnika koji omogućavaju svojim radnicima sudjelovati  na nedjeljnoj misi, ali ima i radnika i vlasnika kojima nedjelja ne znači ama baš ništa, osim puke zarade. Ima ih koji nedjeljom uopće ne otvaraju suvenirnice. Oni polažu svoje povjerenje u Božje ruke. Šest dana rada, a sedmi se dan odmoriti i zahvaljivati Bogu.

Mnogi namještenici nisu ni osigurani, iako rade po petnaest i više sati dnevno. Papa Franjo je na socijalne stvari veoma osjetljiv. Gdje god može podiže svoj glas protiv izrabljivanja.“ „Imaš pravo Korduša“, veli Jurkuša. „Prije se govorilo, da se u komunizmu izrabljivao čovjek po čovjeku, a sada u ovom novonastalom kapitalizmu u našemu selu i u ovim krajevima najviše dolazi do izražaja Rojsov slogan: 'Tko je jamio, jamio!'. Pričala mi je zaova Lenka (zaposlena u kladionici u jednom drugom selu), kako je njezina Lucka zamolila gazdu da je pusti nedjeljom na svetu misu – zakasnila bi samo desetak minuta! – a on joj je, kao moćnik ovoga svijeta, odgovorio: ‘Ja sam ti Bog!'  Ovaj takozvani gazda sliči Zvijeri iz knjige u Bibliji (Otkrivenje 13,18) kojoj je broj 666. A ti znaš koje je značenje broja 666?! Ja sam savjetovala zaovi da joj potraži neko drugo radno mjesto. Ne samo zato što ne može sudjelovati nedjeljom na misnom slavlju!

Ima tu i  drugih nepodobština. Oni misle, ako imaju novac da mogu novcem kupiti i nečije dostojanstvo i čast. U kladionicama se psuje Boga, Isusa, Gospu… nema psovke koju kladioničari ne izmišljaju. Nije kriv gazda što oni psuju, ali je kriv što je otvorio tu jazbinu koja rađa višestruko zlo. Svi očekuju da će dobiti silni novac, a kladionica ih, kao i njihove obitelji, dovode  na prosjački štap. Takvi su davno uspostavili vezu sa Zloduhom“- veli Korduša. „Eto, zašto ne bi papa Franjo navratio i u Međugorje. Da bi se to zbilo jednoga dana, mora se dogoditi veliko duhovno čišćenje. Dobro me poslušaj!, što ću ti reći. Kladionice odmah zatvoriti, jer su mnoge dovele na prosjački štap. Suvenirnice zatvoriti nedjeljom dopodne. Tako bi i radnici mogli obaviti svoju nedjeljnu (kršćansku) obavezu i okoristiti se nedjeljnim počinkom. A svi oni koji su na sudu (braća, sestre, susjedi) zbog zemlje, zidova, prozora na kući, podignutih kula (ostavštine, mrginja…) neka se mane suda, advokata i lažnih svjedoka… te se kršćanski nagode‘prije zalaza sunca’i počnu živjeti u miru, slozi i ljubavi…I, dakako, nedjeljom sudjelovati na misnom slavlju i vratiti večernju molitvu u obitelj prije ili poslije dnevnika… Jednom riječju vratiti se na  izvore, početke Gospinih ukazanja…“ “E, moja Korduša, iz tvojih usta u Božje i Franjine uši“- veli Jurkuša.