Apostolski nuncij mons. Luigi Pezzuto krizmao mlade u Međugorju

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto u Međugorju je u subotu (18. svibnja) krizmao 57 mladih Međugorčana.

-Velika nam je radost i velika nam je čast, ovdje u Međugorju pozdraviti Vas apostolskog nuncija u BiH. Velika nam je radost što ćete danas podijeliti sakrament krizme. Radosni smo i što ste u prošlu nedjelju donijeli radosnu vijest da je papa Franjo potvrdio hodočašća u Međugorje, kazao je pred početak misnog slavlja međugorski župnik fra Marinko Šakota, a potom je u ime krizmanika mons. Pezzuta u ime svih na talijanskom pozdravila jedna krizmanica i poželjela mu dobrodošlicu u Međugorje.

Nuncij je zahvalio za pozdrav na talijanskom jeziku, kao i župniku na riječima dobrodošlice.

-Upravo danas imamo slavlje radosti. Sveti duh kojega danas obilježavamo, ne može nam ne prenijeti radost – pravu radost, poručio je krizmanicima nadbiskup Pezzuto, napomenuvši kako je izvor prave radosti Bog preko svoga Duha.

Apostolski nuncij u svojoj propovijedi naglasio je kako od danas do kraja života krizmanici imaju snagu i energiju da bi razlikovali što je dobro, a što je loše.

-Dobit ćete još snažniju prisutnost Svetog Duha u vama. To ne znači da i do sada nije bio prisutan. Na krštenju ste bili mali, a sada ste odrasli, a prisutnost Duha Svetoga u vama je narasla i još će rasti, a ovaj glas koji vas je vodio u dobru bio je tih, poštujući vašu nježnost, a kako odrastate tako i taj glas, koji će vas voditi, postaje veći i snažniji. Siguran sam da govorite u sebi kako je lijepa ova prisutnost Duha Svetoga u vama, ali postavljate i pitanje: ''Ako Sveti Duh radi sve ovo, koja je moja uloga? Što radim ja?'' Siguran sam da ste shvatili da je naša zadaća samo reći: da! I to vrijedi, ne samo za vas mlade, nego i za mene i sve odrasle. Za nas odrasle koji smo možda malo i zaboravili od trenutka naše krizme glas Duha Svetoga i upravo zbog zaboravljanja dolazi svo zlo i sve tuge ovoga života, ne samo našeg osobnog života, nego i tuge naših obitelji, i sve tuge koje su prisutne u cijelom svijetu, jer smo zaboravili glas Duha Svetoga. Više ne odgovaramo 'da' ovom glasu. Vi, mladi, možete pomoći i odraslima da ponovno otkrijemo glas Duha Svetoga, kazao je nadbiskup Pezzuto u svojoj propovijedi zatraživši na kraju od svih prisutnih glasan odgovor na pitanje: Želite li uvijek i svugdje čuti glas Svetog Duha? Dobio je potvrdan i glasan odgovor za koji je ustvrdio da ga ''nisam čuo samo ja, nego i On''.

-Nuncij je došao, krizmao vas i otišao, župnik vas je pripremao za krizmu, i on će otići, ali On vas je čuo i s Njim se ne može igrati, a sada to ubacite u život. Ne od sutra, nego od ovoga trena, kazao je nadbiskup Pezzuto kojemu su koncelebrirali međugorski župnik fra Marinko Šakota, fra Perica Ostojić i fra Zvonimir Pavičić koji su pripremali krizmanike te ostali svećenici iz dekanata.

Fra Marinko je na kraju misnog slavlja zahvalio nunciju na prisutnosti i podijeli sakramenta krizme mladima u Međugorju te mu uručui dar. Nadbiskupu Pezzutu na riječima potpore zahvalili su na kraju mise i krizmanici. Oni su zahvalili i vjeroučiteljima, roditeljima, kumovima...

Apostoslki nuncij nadbiskup Luigi Pezzuto krizmanicima je darovao sličicu pape Franje i krunicu, a sve u crkvi pozvao je da pljeskom zahvale i međugorskom župniku.

-Krćanska formacija ne zavrava s krizmom, također, poslije krizme mora se dolaziti u župnu crkvu, jer sam siguran da će vas vaši pastiri voditi u ovom smjeru, poručio je mons. Pazzuto na kraju misnog slavlja u Međugorju.

Radiopostaja Mir Međugorje