Biskup Košić na blagdan sv. Ane: Zadaća roditelja je prenositi vjeru na svoju djecu

Župa sv. Ane u Osekovu svečano je u nedjelju 26. srpnja proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice. Središnje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić, koji je u toj prigodi podijelio i sakrament svete potvrde tamošnjim kandidatima.

U koncelebraciji su bili domaći župnik vlč. Dražen Lauc, p. Mariano Passerini i p. Franco Baggia iz Družbe Sinova Bezgrješne u Kutini, a tijekom mise ispovijedao je župnik iz Popovače vlč. Ivan Petrović.
Na početku homilije, biskup je okupljenima čestitao župni blagdan istaknuvši kako nas on potiče da razmišljamo o daru života i zahvalnosti koju trebamo dati našim roditeljima zbog njega.

Isusovi baka i djed – Joakim i Ana

“Sveta Ana i njezin suprug Joakim posebno se slave na istoku, ali i po cijelom svijetu, kao roditelji koji su u svom životu primili dijete – Blaženu Djevicu Mariju. Po predaji oni su ju odgajali vrlo pobožno i često se slika sveta Ana, kao što je i na slici na vašem oltaru, kako malu Mariju uči čitati Sveto pismo i kako je poučava Riječi Božjoj. Upravo to je zadaća roditelja, da prenesu vjeru svojoj djeci, pa je tako i Ana mogla dati Mariji ono što je njoj bilo najsvetije, a to je vjera u Božju Riječ. Dakako da su posebni ti odnosi između roditelja i djece, a mogli bismo reći i da se vrlo malo razmišlja o vrijednosti baka i djedova. Isusov djed je bio Joakim, a Ana baka i vrlo je zanimljivo promatrati taj odnos kako bake i djedovi vole svoju unučad i koliko tu ima puno nježnosti i dobrote. To je odnos manje opterećen dužnostima jer roditelji su ti koji imaju dužnost odgajati djecu”.
“Odnos je to prenošenja iskustava, tradicije i vjere koju su imali naši stari i od koje su oni živjeli, prebrodili krize i s kojom su bili učvršćeni u dobru. Nisu važni samo roditelji već i djedovi i bake, a posebno za našu Djevicu Mariju, Spasiteljevu majku, jer su oni zajedno odgojili tu djevojčicu u dobroti, u poštivanju Božjeg zakona i strahu Božjem. Nitko ne zna kakav će kada imati zadatak u svom životu, ali kada su temelji dobro postavljeni onda Bog može računati s nama i u velikim zadaćama“, poručio je okupljenima biskup.

Salomon – najmudriji kralj na svijetu

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi, biskup je rekao kako ona govori o veličini izbora te što i kako treba izabrati u životu.
“To se i vama dragi krizmanici sada postavlja u vašem životu: koji je vaš životni smjer, koju školu upisati, ići kasnije na fakultet ili ne, osnivati obitelji i dom… I što je zapravo nama važno u svim tim izborima? Ma što god izaberete, važno je da se Bogu povjerite. Čuli smo tako i u čitanju kako je umro kralj David, a njegov ga je mlađi sin Salomon naslijedio. Jednom ga u snu upita Bog: Reci mi što želiš, učinit ću ti? A on kaže: Daj mi mudro i pronicavo srce da mogu tako velikom narodu, kojem si me postavio za kralja, biti dobar vođa. Onda mu Bog odgovara: Nisi tražio ni zdravljen, ni dug život, bogatstva, nego si tražio da ti srce bude mudro i razborito i dat ću ti tako mudro srce kakvo nitko nije imao prije i neće imati poslije. Zato su kasnije i govori ljudi da je Salomon bio najmudriji kralj na svijetu te se njemu pripisuju mudrosne knjige Staroga zavjeta”.
“Izabrati mudro srce čovjek može samo ako je nadahnut Duhom Svetim i zato mi danas molimo za vas krizmanike, da Duh Sveti preko sakramenta potvrde siđe na vas, uđe u vaše srce i da vas vodi u životu kao pravi vođa. Na vama je da ga slušate. A kako ćete ga čuti? U tišini srca i molitvi. Ono na što vi trebate biti spremni je stvarno razgovarati s Bogom u vašem srcu te dopustiti Duhu Svetom da vas ispuni žarom”, poručio je na kraju biskup.
Na kraju je okupljene pozdravio i župnik Lauc koji je zahvalio biskupu na dolasku te poručio krizmanicima da ostanu postojani na putu vjere.

Označeno u