Biskup Mrzljak upozorio na materijalizam prisutan kod pohođenja grobova: "Naše poštovanje prema mrtvima svelo se na to koliko ćemo donijeti lampaša ili krizantema"

Na svetkovinu Svih svetih, u petak 1. studenoga, apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira, u župi svetih Fabijana i Sebastijana u Varaždinu.

U zajedništvu s biskupom koncelebrilo je desetak svećenika mjesne Crkve, među kojima su bili kanonik Stolnog kaptola preč. Mirko Horvatić, kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak, župnici varaždinskih gradskih župa, gvardijani samostana i ostali svećenici.

Prije početka euharistijskog slavlja sve je pozdravio domaći župnik Josip Đurin. Posebno je pozdravio biskupa kojemu je zahvalio na svemu što je tijekom svoje biskupske službe činio za župu svetih Fabijana i Sebastijana, kao i čitavu Varaždinsku biskupiju.

Mons. Mrzljak je na početku euharistije rekao „da smo svi mi – ‘svi sveti’. I mi smo sveti, bojimo se možda to reći, ali po krštenju smo svi mi postali sveti“. U propovijedi u ispunjenoj crkvi Dobroga Pastira biskup Mrzljak je govorio o svecima prve Crkve, odnosno o prvoj Crkvi koja se okupljala oko živog uskrslog Krista, „a što činimo i mi danas“. „I mi smo poput prvih kršćanskih vjernika danas ovdje jer vjerujemo da smo okupljeni oko Gospodina Isusa, njegove riječi, muke, smrti i uskrsnuća. Članovi prve Crkve su bili apostoli koji su podnijeli mučeničku smrt, oni su u temeljima Crkve. Tijekom stoljeća Crkva se obogatila mnoštvom drugih svetih, a i danas možemo promatrati kako Sveti Otac proglašava nove svece. Danas tako teško možemo nabrojati čak i samo one koje je Crkva proglasila svetima, a kamoli tek one koji nisu proglašeni svetima, a za njih vjerujemo da su među svetima. To su mnogi naši pokojni kojih se danas sjećamo te za koje vjerujemo da su živjeli tako da su sada zajedno s Isusom u vječnom blaženstvu. Pitamo se što činimo kada slavimo današnji blagdan i dičimo se svetima. Dodajemo li mi išta tim svetima kada ih hvalimo i častimo? Oni su u vječnosti, ne možemo im više ništa dodati, već to činimo zbog nas koji smo na putu svetosti. Sveci nisu nikakvi posebni ljudi, živjeli su poput nas zemaljski život te su bili pred raznim životnim izazovima. Promatrajući upravo te ljude i mi možemo vidjeti kako ići putem svetosti“, rekao je biskup Mrzljak.

U nastavku je upozorio na sve veći materijalizam koji je prisutan kod pohođenja grobova najmilijih na Sve svete i Dušni dan, naglasivši kako time zaboravljamo na ono što je mnogo važnije činiti na grobovima pokojnih – iskrenu molitvu i hod prema svetosti.

„Kada obilazimo grobove naših najmilijih, palimo svijeće i donosimo cvijeće. Ali nismo li sveli naše poštovanje samo na vanjštinu?! Čitao sam pred koji dan jednu anketu u kojoj su ljudi upitani koliko će novaca potrošiti ove godine za uređenje grobova svojih najmilijih uz Sve svete. Naše poštovanje prema mrtvima svelo se na to koliko ćemo donijeti lampaša ili krizantema. Čini mi se da smo toliko pretjerali u vanjštini, da je to već prevršilo mjeru. Gledamo na vanjštinu, a zaboravljamo vidjeti ono što se treba dogoditi u nama. Za to je nužno da skrenemo pozornost s vanjštine na nutrinu. Možda bi bila bolja ta anketa da je novinar pitao ispitanike koliko će krunica ili drugih molitava izmoliti na grobu. Hoće li pohod groblju za nas biti korak prema tome da budemo više sveti? To je najbitnije što bismo trebali uočiti u današnjem blagdanu. Previše smo usmjereni na materijalno, a zaboravljamo na ono što se nalazi u korijenu svetosti. Pozvani smo svjedočiti o svetosti u našem vremenu. To su vrijednosti koje Isus unosi u svijet. Blagdan Svih svetih poručuje čovječanstvu: ‘Budite sveti’. Poručuje nam neka budemo dobri, strpljivi, neka poštujemo čovjeka… Ta svetost je konkretna i ona se mora ostvarivati u našem svagdanjem životu. Isus nas poziva na svetost, a taj poziv je upućen svim ljudima“, poručio je biskup.
Pjevanje je tijekom misnog slavlja predvodilo Pjevačko društvo “Arka” uz potporu članova župnog zbora, a pod orguljaškom pratnjom katedralnog orguljaša mo Višeslava Jaklina.Nakon euharistije uslijedila je procesija vjernika i svećenika prema središnjem križu na Gradskom groblju u Varaždinu uz pjesmu i molitvu za pokojne uz biskupov blagoslov grobova.

Označeno u