„Ego eimi" – „Ja sam"

Ova izjava „Ego eimi" – „Ja sam", u Ivanovom Evanđelju nedvosmisleno podsjeća na objavu Boga u gorućem grmu.

Ondje se Bog dao prepoznati pod imenom:„Ja sam onaj koji jesam." Kada Isus kaže: „Ja sam", tada On svjedoči da na jedinstven način živi svoje jastvo, svoj jedinstveni identitet. I On ovom izjavom izražava da jest onaj koji jest, da sebe definira polazeći od sebe. On jest jednostavno On. Isus postaje jedinstven. On konačno nije više ispitiv, istraživ. On jednostavno jest.

U Lukinom Evanđelju nailazimo na proširenu izjavu. Uskrsli Isus govori svojim učenicima: „Ego eimi autos" – „Ta ja sam" (Lk 24,39). Pojam „Autos" prema stoičkoj filozofiji opisuje čovjekovo unutarnje svetište, njegovo pravo „Ja". To je prostor u kojem Bog stanuje u čovjeku. U tom prostoru čovjek dolazi u dodir sa svojom izvornom, neiskrivljenom, od Boga oblikovanom „Jezgrom osobe". Ovim izjavama nas zapravo Uskrsli preko svoga Uskrsnuća želi dovesti do našeg pravog „Ja". Isus svojim Uskrsnućem čini naše „Ja" nepobjedivom utvrdom u kojoj stanuje Duh Sveti.

Uskrsli Krist je jedini kadar dovesti nas do našeg pravoga „Ja". On je jedini Put do čovjekovog pravog „Ja", i to je Istina jer tu leži Život. Isus nas zapravo hrabri da živimo svoju originalnost, neponovljivosti i individualnost, da se odvažimo za tajnu našeg vlastitog „Ta ja sam". Postati cjelovit, postati jedno sa samim sobom u Kristu i s Kristom i po Kristu, živjeti u svakodnevnom predanju s Bogom, zapravo duhovno se izgrađivati i rasti u Bogu, najvažniji je zadatak naše egzistencije i postojanja na zemlji.

Naša Raspeta i Uskrsla Ljubav, Krist želi da svatko živi jedinstvenu i neponovljivu sliku koju je Bog o nama stvorio, odnosno da dođemo do one punine svetosti koju je Bog za nas oduvijek predvidio, jer što nam koristi apsolutno sve drugo, ako sebe izgubimo. Naći sebe u Kristu...

...moguće je.