Fra Petar Ljubičić: Uskrs - Vjerujem u Uskrsloga Krista i u svoje osobno uskrsnuće

Uskrs je prvi, najstariji i najveći blagdan naše vjere. Zapravo svake nedjelje slavi se kao mali Uskrs.

Isus iz Nazareta je uzeo na sebe grijehe svijeta kako bi ih uništio davši Bogu zadovoljštinu na križu za njih. Slaveći Uskrs, slavimo događaj koji se jednom u povijesti dogodio. Mi slavimo Isusa Uskrsloga. Uskrsnuli nam je svojim uskrsnućem donio pravi i besmrtni život, obdario nas trajnom i neprolaznom radošću, neizmjernom ljubavlju i istinskim mirom.

Tako u svjetlu uskrsnuća i naš život poprima posve novi i drukčiji izgled. Dobiva svoj puni smisao i vrijednost. Njime započinjemo već sada u vremenu svoju vječnost, jer smo doista besmrtni već sada u vremenu. Smrt nije svršetak i uništenje svih nada, nego početak vječnoga života.

Isusovo je uskrsnuće onaj kamen temeljac na kome počiva sva naša vjera u Isusa Krista, vjera u njegovu Riječ i djela… Kao što je Krist uskrsnuo, tako ćemo i mi jednoga dana uskrsnuti, dobri na vječnu slavu, a grješni na vječnu propast. Kao što Pavao kaže, kako bi trebalo da se ovo raspadljivo tijelo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost. Ovo naše tijelo bit će preobraženo, produhovljeno, uskrsno tijelo koje neće više biti podložno smrti.

Kao što je Isus ustao iz groba na novi život, jednako tako želi on da i svaki grješnik ustane iz groba svoje grješnosti i uskrsne na novi život, život milosti i pomirenja. Svjetlo Isusova uskrsnuća baca svoj sjaj i na sve grobove naših milih i dragih. Vjera u vječni život, vjera u uskrsnuće mrtvih, vjera u ponovno viđenje njima donosi smirenje, utjehu. Sve nas čeka uskrsnuće… Zato se isplati vjerovati, moliti, ljubiti i trpjeti…

Pozvani smo činiti dobro svima, živjeti odgovorno svoj život da nam sud ne bude na osudu nego na vječni uskrs. Isus će biti sudac živih i pokojnih (mrtvih).

Krist je slavno uskrsnuo od mrtvih. Mi slavimo njegovo uskrsnuće i radujemo se njegovoj pobjedi nad smrću i grijehom, grobom i tamom… Uskrs je radost neba koja ispunja naša srca. To je svjetlo nade koja razgoni tamu i obasjava put kojim nam je ići. Uskrs je svetkovina vjere u Krista uskrsloga.
Vjerovati u Kristovo uskrsnuće znači vjerovati i u vlastito uskrsnuće. Apostol Pavao će reći kako smo i mi suuskrsli s Kristom (Kol 3,1). Osjećamo li se suuskrslima…?

Svi smo mi manje-više u svom životu proživjeli kalvarijske dane: bili tjeskobni, bolesni, poniženi… Čeznuli smo za spasenjem i otkupljenjem… Trebali bismo na duhovan način doživjeti uskrsnuće, kako bi u nama započeo novi život, život radosti i mira, zadovoljstva i ljubavi…

Novi život je najsnažnija poruka Isusova uskrsnuća. Mi smo oslobođeni i spašeni! I kad shvatimo što nam je Bog sve darovao i kako je Isus za nas umro i uskrsnuo, mi to prihvaćamo i postajemo ponovno duhovno rođeni.
Iako već imamo gotovo dvomilenijsko povijesno iskustvo, još sasvim ne shvaćamo što se sve mora dogoditi u Kristu. Krist je uskrsnuo i on je s nama i pred nama! On je naš jedini Put, jedina Istina i naš Život! Čvrsto smo uvjereni pravednost se mora uspostaviti, istina se mora očitovati i ljubav mora pobijediti…! U Kristu je naša pobjeda i naš spas!

Uskrs je sav u pobjedničkom slavlju, on je radost onih koje milosrdni Bog spašava. Iako se još uvijek nalazimo u nesigurnosti, iako nas prate nevolje, ipak u uskrsnoj vjeri imamo čvrstu nadu i ništa nas ne smije pokolebati na putu prema vječnosti. Znamo da je Uskrsnuli pred nama otišao pripraviti nam mjesto u raju. On nas stalno zove govoreći: Ne bojte se, samo naprijed, ja sam s vama! Sve će brzo proći, budite mi vjerni i biti ćete pobjednici!

Krist je uskrsnuo i mi ćemo jednom uskrsnuti! Njegovo uskrsnuće je zapravo početak općega uskrsnuća svih ljudi. Mogli bi reći, on je uskrsnuo radi nas. On ne uskrsava jedini nego prvi. Iza njega slije¬dimo mi. Njegovo uskrsnuće je temelj, početak i korijen našega uskrsnuća. U njemu je vidno zajamčeno ono što će se dogoditi sa svim ljudima. Tim je naša nada u život vječno osnovana i potvrđena.

Uskrsnuće Isusovo je garancija naše veličine, naše sreće i naše slave i našeg uskrsnuća! Zato se isplati u Krista vjerovati, s Njim i za Njega živjeti i tako svoju vječnu sreću osigurati. Isplati se svakoga dana obraćati, moliti, pokoru činiti i u svakom pogledu žrtvovati.

Uskrs nam pomaže shvatiti da smo nešto više nego samo obični ljudi. Mi smo uvjereni da sav naš rad, sve naše brige, tjeskobe, patnje, svakodnevni križevi i poteškoće imaju svoj puni i pravi smisao. I neizmjernu vrijednost...
Uskrsli nas Krist poziva da povjerujemo u njegovo uskrsnuće: da odlučno i spremno kažemo: "Tvoj život, Kriste, bit će moj život!" Ne zaboravimo nikada, kako nas Isus poziva da ga nasljedujemo, da naš život bude vjerna slika njegova života, da na njegovu nauku i na njegovu primjeru formiramo svoje misli, svoje nazore, svoje osjećaje, svoje nade.
Uskrsnuli i danas prolazi ovim svijetom i želi uskrsnuti u svakome od nas.

Pozvani smo uvijek buditi u sebi svijest da smo iz smrti preneseni u život. Otkupljeni smo i spašeni! S Kristom smo uskrsli na novi život. Pozvani smo živjeti tako visoko uzdignuće, svjesni svoga kršćanskog poziva i izabranja. Probudimo se iz mrtvila i proslavimo Boga u svome tijelu, porastimo u bratskoj ljubavi! Učvrstimo se u vjeri i onda će nas uskrsno svjetlo obasjati i uskrsna radost ispunit će naše srce.

Uskrs nas poziva na uskrsnu radost i mir. Radujmo se, ali istin¬ski! Uskrsli je među nama, u nama i s nama! On je naš mir i sreća, uskrsna radost i vječni spas!
Radujmo se unatoč tome što nas salijeću patnje i nezgode, boli i razni životni križevi. Sve to ima svoj puni smisao, jer se samo "po muci i križu" ide sigurno ususret slavi uskrsnuća.

Kad je sveta Margareta, djevica i mučenica, stajala pred poganskim sucem, na pitanje suca Olibrija, vjeruje li ona u Isusa Krista. Odvažno i hrabro ona je odgovorila: „Ja čvrsto vjerujem u Isusa Krista!“ Sudac joj podrugljivo reče: „Smatram da nema veće ludosti od ove: štovati Boga-čovjeka koga su raspeli na križ!“
Svetica se nije dala smesti, nego upita suca: „Odakle ti to, suče, znaš da je Isusu Krist bio raspet? Sudac je odgovorio: „To sam pročitao iz vaših knjiga. Mudra svetica mu odgovori kako u tim knjigama stoji da je Isus ne samo raspet i umro, nego i uskrsnuo…
On je uskrsnuo svojom vlastitom snagom i zato se mi radujemo, Njega ljubimo, i u Njega vjerujemo. On će nas jednom uskrsnuti. I ja svoj život rado darivam Njemu i spremno umirem za Njega. On je moj Bog – moćni Spasitelj i čudesni Otkupitelj!
Poganski sudac je ostao iznenađen hrabrošću ove djevice i mučenice!

Artur - Isus me je uskrisio - Artur iz Poljske izvješćuje o svojoj potresnoj prošlosti: "U mom životu vjera u Boga nije imala mjesta. Pravu vjeru izgubio sam s dvanaest godina, bolje rečeno, svjesno sam se udaljio od Boga jer sam uvijek čeznuo za bezbrižnim i lagodnim životom. Olako sam griješio. Izgledalo mi je kao da Zli daje sve, i to odmah. Bila je to samo velika zamka koja me godinama varala. Plod takvoga grješnog života bio je veliki strah, osjećaj manje vrijednosti, mnoštvo problema i poteškoća. Postao sam ovisan o drogi. Nije to bio život koji sam želio. Pokušao sam tražiti izlaz iz teškoga stanja u kojemu sam se nalazio.

Počeo sam moliti: 'lsuse, dođi i pomozi mi. Ovako ne mogu više živjeti. Dođi u moj život: oslobodi me i ozdravi me! Jedino s Tobom želim živjeti i u Tebi sretan biti.' Plod ove istinske molitve bila je moja odluka poći na ispovijed. Učinio sam životnu ispovijed. Bio sam uvjeren da mi je Isus sve oprostio. Darovao mi je dar čistoće. Ovaj dar izvanredna je milost koja daje slobodu da se bez ikakvih primisli može djevojci pogledati u oči. Čistoća mi daje osjećaj slobode koja me čini zadovoljnim i ako sve ne ide onako kako bi trebalo, dariva mi smiješak i u teškim trenutcima.

U svakom slučaju, nakon ispovijedi osjećao sam novu snagu u sebi. Otada sam bio ljubazniji prema drugima i neopisivu radost dijelio sa svima koje sam susretao. Duh Sveti zaista je nazočan u mom životu. On mi je velika podrška. Prije, dok sam bio ovisnik o drogi, živio sam u tami laži, pohlepe, gramzljivosti, egoizma, materijalizma i vječnoga nezadovoljstva.

Isus je ušao u moj život i raskinuo lance ovisnosti i grijeha. On me uskrisio iz mrtvila moje duše, mojih osjećaja, mojih želja i mojih nada. On je jedini koji je uspio pobijediti zlo i smrt. Isus je pobijedio smrt ne samo prije dvije tisuće godina nego i danas u mom životu. On je uskrsnuo i taj se događaj ponavlja svaki dan. Isus je ušao u moj život i ja sam uskrsnuo!"

Sretan i radostan, čestit i blagoslovljen Uskrs svima vama koji ove retke čitate!
Uskrsli vam darovao mir i radost, životnu sreću i vječni spas!