Nadbiskup Barišić supružnicima na proslavi Gospe od Zdravlja: Božji ste dar jedno drugome

Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je proslavljen, u četvrtak 21. studenoga, u istoimenoj samostanskoj crkvi u Splitu na Dobrom.

Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je proslavljen, u četvrtak 21. studenoga, u istoimenoj samostanskoj crkvi u Splitu na Dobrom. Središnje misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, dekan Katedralnog dekanata don Tomislav Ćubelić, gvardijan samostana fra Mate Matić, župnik fra Ante Udovičić te još desetak svećenika.

- Draga braćo i sestre, okupljeni oko Majke Marije – Gospe od Zdravlja na Dobrom, nosimo u srcu Majci svoje zahvale i molitve. U njima donosimo svoje životne radosti i poteškoće, odnose u braku i obitelji, svojoj i svojih najbližih - sinova, kćeri, unuka. Osobito nam je stalo do naše bračne sreće i obiteljske radosti, a sve je to danas krhko, osjetljivo i izloženo mnogim poteškoćama - rekao je Nadbiskup u uvodnom dijelu prigodne homilije.

Govoreći o braku i obitelji, mons. Barišić je istaknuo kako je obiteljsko zajedništvo nosivi temelj budućnosti našega naroda i društva. Dodao je i kako se sve više smanjuje broj sklopljenih brakova uz sve kasnije stupanje u bračno zajedništvo.

- U pozadini toga nisu samo ekonomski čimbenici, nego je riječ o jednom složenijem mozaiku. Kako bismo posložili sve kamenčiće toga složenog mozaika, prije svega, potrebno je da se svi mi u društvu odgovorno posložimo – dogovorimo te iza toga stanemo s osobnim i zajedničkim uvjerenjem u mogućnost pozitivnih pomaka. Da, stalo nam je do zdravlja u braku i obitelji, često daleko više od vlastitog zdravlja. Zato na blagdan Gospe od Zdravlje dolazimo Majci Mariji sa svojim molitvama - nastavio je Nadbiskup.

Tumačeći evanđeoski tekst, mons. Barišić je naglasio da nam preko svoga prvog čudesnog znamenja Isus otkriva kako je Bogu najvažnija naša radost.

- Kana nije samo prvo čudesno znamenje nego svojim smislom i porukom osvjetljava čitavo Isusovo djelovanje. U pozadini svega jest naša sreća, naša radost, koja nam dolazi od Onoga koji je došao radi nas i radi našega spasenja – Isusa Krista - pojasnio je mons. Barišić ustvrdivši kako zbog toga Isus vodu koja je simbol nedostatka radosti pretvara u vino koje je simbol nove kvalitete života.

- Pretvorba vode u vino, najbolje vino na kraju, čudesni je znak koji nas upućuje na onu konačnu pretvorbu našega zemaljskog života u novost uskrsnoga jutra. To je poslanje, volja i želja Zaručnika koji je neprimjetno prisutan i djelatan na svadbi u Kani - istaknuo je nadbiskup Barišić.

Mons. Barišić je podsjetio vjernike i kako je „ljubav Krista – Zaručnika temelj, radost, sreća, mjera i kriterij, ostvarenje i punina čovjekova osobnog, obiteljskog i bračnog života.

- Sin Božji postao je čovjek, rodio se u okolnostima siromaštva, ali u najuzvišenijem mjestu i u najvećem bogatstvu na zemlji - obitelji. Neizmjerno je dostojanstvo braka i obitelji. Brak je sakrament - vidljivi zemaljski znak Božje ljubavi, a obiteljsko zajedništvo, lice u kojem se odražava zajedništvo božanskog Trojstva - kazao je Nadbiskup.

U nastavku homilije, mons. Barišić se obratio supružnicima, rekavši: „Božji ste dar i darovani ste jedno drugom. I vas je u vaš brak vodila, dovela i jedno drugom darovala nevidljiva ruka ljubavi Božje. Darovalo vas je jedno drugom kako biste, u međusobnoj sličnosti i različitosti, u ljubavi otkrili i živjeli ljepotu i blagoslov bračnog i obiteljskog zajedništva, i kako bi se mogli životu radovati i zajedno Boga slaviti. Slaviti i zahvaljivati za darovanost bračnoga druga, za djecu vašu koju vam je Gospodin darovao kao plod vaše ljubavi; zahvaljivati Bogu za obiteljsko zajedništvo u kojem svakodnevno s pažnjom i ljubavlju pratite svoju djecu; slaviti i zahvaljivati za dar majčinstva i očinstva koje vam je Gospodin podario i povjerio“.

Osvrćući se na opasnosti pred kojima se nalazi bračni i obiteljski život, Nadbiskup je konstantirao kako zloduh za vjernu i nerazrješivu ljubav nudi svoje rješenje – rastavu.

- Samo njegovo ime znači upravo to: dia-bolos, onaj koji dijeli - rastavlja. Njegova zakulisna igra je u tome da nas uvjeri kako nam nema pomoći. A sve moguće krize i poteškoće, mogle su imati, i imaju posve drugo rješenje. Umjesto spremnosti da napunimo posude vodom do vrha, odgovorno učinimo ono što je moguće, diabolos nas želi dovesti do toga da razbijemo i same posude. A svaka voda, i najdublja i najmutnija, mogla je postati dobro vino. Mogli smo postati zreliji, odrasliji, životno bogatiji, zdraviji i radosniji - poručio je mons. Barišić.

Zaključujući, poželio je da nam Majka Marija pomogne kako uz svakodnevne brige za materijalna dobra ne bismo zaboravili na duhovno zdravlje obiteljskog zajedništva.

Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale Nadbiskupu, i svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja i sudjelovali u devetodnevnoj pripravi za blagdan (zborovima, djeci iz škole, ministrantima, svećenicima) uputio je gvardijan fra Mate Matić.

Za vrijeme mise pjevao je župni zbor pod ravnanjem fra Stipice Grgata i s. Zorislave. Tijekom cijeloga jutra brojni su hodočasnici posjećivali omiljenu splitsku crkvu kako bi od Gospe izmolili zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se u euharistiji osnažili tijelom Kristovim.

Označeno u