Velečasni Sudac: Napasti snaže i utiskuju izvorni Pečat Križa

Napasti... imaš ih i imat ćeš ih! Tvoj život služenja Istini, tvoje potpuno predanje Bogu, tvoja iskrena zauzetost za Evanđelje neminovno će upoznati napasti!

Ako do sada nije, upoznat će ih sigurno jer, tvoje zvanje, tvoj poziv – koji god bio, izloženost u svijetu, tvoja velikodušna odluka slijediti do bola Raspetu i Uskrslu Ljubav Krista, ne čine tvoju dušu otpornom na djelovanje istočnog grijeha, niti ne ugase tvoju požudu tamo gdje se uhvate napasti. Jedno je istina: „Unusquisque vero tentatur a concupiscentia sua" -„Svatko je napastovan od vlastite požude."

Nisu li svi sveti muževi i žene, svih vjera, nacionalnosti i boje kože, kroz svu povijest svijeta koju po Istini jedino urezuje dragi Bog, prošli kroz iste borbe koje ćemo ti i ja podnijeti i već podnosimo kako bi smo pokazali našu Ljubav prema Ljubljenom? Zar strepiš? Poslušaj Srcem vapaj svetog Pavla: „Tko će me osloboditi od ovoga smrtnog tijela?"

Sjeti se napasti koje je imao sveti Jeronim u svojem pokorničkom životu u pustinji; sjeti se napasti protiv nade u životu svetog Franje Saleškog; čitaj život svete Katarine Sienske, padre Pia; sjeti se svjedočanstva života uz sve napasti i poteškoće blažene Majke Tereze i svetog pape Ivana Pavla II... kao i napasti svih vrsta i oblika još mnogih i mnogih drugih velikana Duha kroz povijest. Napasti snaže i utiskuju izvorni Pečat Križa u tvoje krijeposti. Kakvu vjerodostojnost dodijeliti kreposti koja nije izvojevala pobjedu nad napastima koje su joj protivne?

Tvoja vjera se u napasti budi, nada raste te postaje nadnaravnijom, a tvoja Ljubav što je najvažnije biva Križem oplođena i kao takva jedina kadra iskazati se na stvaran način. Velika se Istina skriva u izreci svetoga Pavla: „Kada sam slab, tada sam jak". Uistinu, velika se Istina očitovala i u iskustvu tvoga dosadašnjeg života, Istina koja kaže: „Virtus in infirmitate perficitur" – „Krepost u slabosti jača!"