Velečasni Zlatko Sudac: MIR, MIR, MIR!

Kad sve nebitno maknemo iz života, uz koru kruha jedino potrebno je Mir.

Lako ga se izgubi. Mir na osobnoj razini kao i na društvenoj – usko su povezani. Mir i Istina je zlu od samih početaka ljudske svijesti, razlog postojanja. Ne da ih izgrađuje nego da ih ruši. Zlo koje je uistinu misterij i stvarnost naših života ne možemo zanijekati. Oduvijek je njegov zadatak da zavlada suprotnost. Suprotno Miru i Istini jest smrt čovjeka i laž. Upravo je to ime i prezime zla – smrt i laž.

Ludilo zla ima razna lica. Ta lica samo uz poniznu molitvu možemo prepoznati i razlikovati. Nažalost ima ljudi koji su spremni s radošću podnositi zlo i sve što uz njega ide samo ako si zbog toga mogu pribaviti čast. Pogledaj, čast koju traže nije Križ. Takvi su neumoljivi u svojoj ludosti. Uvijek se sve iznova ponavlja, uvijek se hoda po ivici, a Križ kojeg sam spomenuo uvijek dobiju nevini. O kad bi se današnja svjetska zbivanja ticala samo lokalnih oholica, naravno ne znači da bi i to bilo ispravno, ali mi znamo da smo odavna daleko od tih vremena.

Nevini nikada ne bježe od Križa, jer Križ i Ljubav su jedno. Ali trpjeti zbog ludosti slijepaca i oholica jest ludost sama. Odavna je sve globalno. I upravo zbog toga, nitko nema pravo, pa ni predsjednik ove države, samo zato što smo i ti i ja u sustavu te iste države, stavljati nas ni na koju stranu. Nitko nema pravo u moje i tvoje ime odlučivati o stvarima koje za posljedicu mogu imati smrt Nevinih. Ali eto, oni svi, kroz svu povijest, upravo si to uzimaju za pravo. Paradoks je u toliko veći u koliko ni predsjednika ove države nitko ne pita o istom, a on se po inerciji sustava i većini, priklanja istom.

Što ostaje nama malenima. Uz dužnosti koje nam nalaže Istina – a znamo tko se nazvao Istinom, imamo i dužnost boriti se protiv smrti i laži. Sva sredstva koja su po Božjem Srcu smijemo koristiti za Život i Istinu. Sjediti prekriženih ruku i pouzdavajući se u Božju pomoć bio bi grijeh propusta, ali i iskušavanje Boga. Takvim pristupom, čak i oni koji se danas zbog raznih utjecaja takozvanog modernog, slobodnog čovjeka smatraju najboljim „potrošačima" ove zemlje ili ti ga naprednima, kulturnima, a da ne kažem duhovnima...

...neće uživati MIRA!