Željezanski biskup Živković: Europu se ne smije prepustiti populistima

Unatoč svim slabostima i problemima, za Europu ne postoji bolji model od Europske unije „kako bi se održali napredak, sloboda i mir“, istaknuo je 20. veljače željezanski biskup Egidije Živković prigodom posjeta Bruxellesu, izvijestio je Vatican News.

Istodobno je ozbiljno upozorio na prepuštanje Europe populistima, ideolozima i „sveznalicama“. Štoviše, s obzirom na nadolazeće europske izbore, važno je okupiti sve „razborite centrističke snage“ kako bismo zajedno nastavili graditi Europu. Živković je to komentirao tijekom zajedničkog posjeta Bruxellesu s austrijskim medijskim djelatnicima.

S obzirom na aktualne izazove, biskup dijeceze Željezno u Gradišću (Austrija) je upozorio na razgraničenja i povlačenje u vlastitu naciju i državnost. Ksenofobija prema krilatici „Najprije mi“, kao i ljutnja i kritika prema Europskoj uniji i njezinim institucijama ne bi donijela rješenja, već bi naprotiv značila povratak u davno prošla vremena. Umjesto toga, važno je živjeti i braniti EU sastavljenu od različitih kultura, jezika, konfesija i religija.

Geslo Europske unije je „Ujedinjeni u raznolikosti“. Biskup Živković je istaknuo zajedničke vrijednosti i vrednote u EU: slobodu, mir, solidarnost, demokraciju, poštivanje ljudskih prava i ljudskog dostojanstva i jednakosti; kao i vladavinu prava, zaštitu okoliša, smanjenje socijalne nepravde i zaštitu manjina od diskriminacije.

Europska zastava simbolizira vrednote

Biskup je pred novinarima podsjetio i na povijest europske zastave koja predstavlja vrednote koje su važne i za kršćane. Ideja je potekla od Belgijca Paula Levyja koji se tijekom Drugog svjetskog rata zavjetovao da će se obratiti na kršćanstvo ako preživi nacistički progon. Naime, pogled na kip Djevice Marije s vijencem od zvijezda ispred plavog neba, kako se često prikazuje Isusova majka na temelju Novog zavjeta (Knjiga Otkrivenja, poglavlje 12, stih 1), potaknuo je kod Levyja ideju za europsku zastavu. Ideju o zastavi tada je proveo Francuz Arsene Heitz.

U povijesti umjetnosti plava boja zastave označava vjeru, povjerenje, odanost, ali i svemir i prisutnost Boga, rekao je biskup Živković. Prsten od dvanaest zvijezda podsjeća na aureolu Majke Božje. Dvanaest je također simboličan broj i simbolizira savršenstvo kao umnožak brojeva tri, koji označava Trojstvo, i četiri, koji simbolizira četiri smjera. Europska zastava označava vrijednosti kao što su jedinstvo, sloga i solidarnost, koje su važne i za kršćane, a danas su ponovno u opasnosti, rekao je biskup.

Sjećanje na Navalnog

Na liturgijskom slavlju u kapeli Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) u Bruxellesu, biskup Živković je također odao počast preminulom ruskom Putinovom kritičaru Alekseju Navalnom. Živković je istaknuo da je svojim životnim radom i zalaganjem postigao velike stvari za Europu te je zamolio za molitve za Navalnog i njegovu obitelj. „Neka njegov život i rad postignu svoj cilj kod Boga i nastave imati utjecaja ovdje“ na zemlji.

Biskup Željeznog u Bruxellesu s austrijskim djelatnicima u medijima boravi do srijede 21. veljače kako bi razgovarao s predstavnicima institucija EU i crkvenim predstavnicima. Program uključuje, među ostalim, susrete s povjerenikom EU Johannesom Hahnom, potpredsjednikom Parlamenta Othmarom Karasom, glavnim tajnikom Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) Manuelom Barriosom i apostolskim nuncijem u EU Noelom Treanorom, izvijestio je 20. veljače Vatican News.