Vlč. Zlatko Sudac: Vazmeni Aleluja

„Pjevajmo, braćo, Aleluja ne da svoj odmor veselim učinimo, već da naš rad postane radostan.

Pjevajte kao što pjevaju putnici, koji ne prestaju dalje hodati. Pjevajte da utjehu zadobijete u naporu. No pazite i nemojte se obeshrabriti. Pjevajte i dalje hodite." Ove riječi svetog Augustina jasno izražavaju istinsku radost Uskrsa, ali i svijest ovozemaljskog putovanja koje se živi u vjeri da naši grobovi nisu naša posljednja prebivališta.

Jedna od glavnih značajki vazmenog vremena upravo jest usklik „Aleluja" što na Hebrejskom znači „Hvalite Gospodina", a u knjizi Otkrivenja odjekuje kao pjesma pobjednica koju pjevaju otkupljenici. Zbog toga pedeset dana proslave vazmenog otajstva predstavlja nebesku sreću, vremena radosti koja će nadoći, vremena odmora, ispunjenja i vječnoga života.

Danas pjevamo „Aleluja" na svom putovanju, a jednom će to biti „Aleluja Domovine". Danas pjevamo „Aleluja" ne da se proveselimo u odmoru, već da „ublažimo svoj teret", kaže sveti Augustin. Stoga pjevajmo kao što običava pjevati putnik. Pjevajmo, ali idimo naprijed. Zaboravimo umor pjevajući, ali pazimo da ne klonemo duhom. Pjevajmo i idimo naprijed u onoj nadi iščekivanja Duha Svetoga, Duha Branitelja, Duha koji će nas upućivati u svu Istinu. Stoga...

...Aleluja tebi Raspeta i Uskrsla Ljubavi što si ruku svoju na nas stavio. Doista, Uskrsnu Gospodin – Njemu slava i vlast u vijeke vjekova. Amen.