Sveti Juraj

Juraj, Georgius, Đuro, George, Giorgio, Đorđe, Georges, Jure... koliko velikih i slavnih ljudi kroz povijest je nosilo to ime!

Koliko je država i pokrajina, gradova i mjesta, skupina i udruga – od Azije i Afrike do Portugala, od Hrvatske do Engleske i Škotske – zaželjelo da im nebeski zaštitnik bude upravo svetac koji je to ime proslavio, sv. Juraj mučenik! I sve to usprkos tomu što se o njemu ne zna gotovo ništa povijesno pouzdano... U čemu je "tajna" njegove planetarne omiljenosti i popularnosti?

Sveti Juraj najvjerojatnije je rođen u 3. stoljeću u Kapadociji, umro je mučeničkom smrću, opet najvjerojatnije, 303. godine za Dioklecijanova progona. Otac mu je bio Perzijanac Geroncije, majka pobožna Kapadočanka Polikronija. U djetinjstvu je primio pravi vjerski odgoj, a kao mladić stupa u vojničku službu. "Sve je svoje prije siromasima dao i odbacio teret zemaljskoga blaga" – kako je o njem zborio drugi svetac Petar Damiani – "te je zapaljen ognjem Duha Svetoga i nesavladivo zaštićen zastavom križa tako unišao u sukob s bezbožnim kraljem da je i vođu svih bezbožnika nadvladao." I... to je, činjenično, gotovo sve što se znade.

Njegovi sudobnici morali su znati puno više, jer već u 4. stoljeću niču njegove crkve u Siriji, Egiptu, na Cipru... Pravi "zamah" svečeve popularnosti, međutim, stiže s križarskim ratovima kad Juraj postaje prototip idealnoga kršćanskog viteza. Tada dolazi do "bujanja" i "usavršavanja" već postojećih legenda o njemu, među kojima je najslavnija ona po kojoj je sv. Juraj, da bi spasio kraljevu kćer u gradu Sileni, ubio strašnoga zmaja, a poslije (nakon niza najraznovrsnijih muka kroz koje je čudesno prolazio neozlijeđen) mučenički skončao odrubljene glave. Taj zmaj, kao personifikacija svakoga zla i Sotone samoga, postao je neizbježan pratitelj sveca na bezbrojnim umjetničkim slikama i kipovima. Uz njega je uvijek i lijepi bijeli konj na kojem Juraj sjedi, koplje, štit, zastava, isukani mač... Sam sv. Juraj redovito je mlad, bezbrad, snažan, duge valovite kose... Lijep, hrabar, srčan, nepobjediv!

Pa, tko ne bi želio takvog zaštitnika? S jamstvom, provjerenog. Jer, Juraj je uspio probosti i samoga zmaja! U susretu s takvim svecem-"supermanom" i u odraslim bićima probudit će se onaj dječački duh poistovjećivanja koji će – usprkos svoj pobožnosti i svijesti o potrebi opraštanja – zaželjeti i stvarno, doslovno "isprašiti" ono zlo koje ga okružuje. Možda je baš u tome "tajna" njegove popularnosti, njegove sposobnosti da bude zaštitnik protiv kužnih bolesti, u pogibeljima na moru, u ratu, pred sudom; zaštitnik zemlje i usjeva, križara, vitezova, vojnika i svih vojničkih obrta; zaštitnik konja, ratara i pastira... Jedan od "četrnaest svetih pomoćnika" – zaštitnik bez premca!

Označeno u