Ana i Marko Ravlić iz Čazme: Upravo nas naše greške čine posebnima

'Pola srca' je hrvatski brend keramičkih predmeta iza kojih stoji dirljiva životna priča jedne djevojčice i njezinih roditelja. Iza brenda stoji bračni par Ana i Marko Ravlić iz Čazme. Ana je po struci medicinska sestra, a Marko ekonomist, ali ih je život odveo u jednom skroz drugačijem smjeru.

Naime, započeli su se baviti oslikavanjem keramičkih predmeta. Prvenstveno su to šalice i tanjurići, ali također na zahtjev oslikavaju i razne desertne tanjure, pladnjeve, zdjelice i ostalo. Uz to pomalo se usavršavaju i u izradi šalica i tanjura te je u budućnosti plan i proizvodnja vlastitih šalica i ostalih predmeta od keramike.

Ime njihovog brenda je jedna posebna priča. Roditelji su 6 prekrasnih djevojčica od kojih je jedna rođena sa teškom srčanom greškom zvanom HLHS ili laičkim rečeno ima samo pola srca, te su se zato odlučili da i njihov obrt nosi to ime.

Kako ste došli na ideju stvaranja keramičkih predmeta?

Ideja za oslikavanje je došla u djelu života kada sam zbog bolesti kćeri i čestih odlaska na liječenja, operacije, kontrole morala ostati kod kuće i nije bilo mogućnosti povratka na posao zbog toga što je Marija trebala 24-satnu skrb i brigu. Kako sam u to vrijeme imala i dosta slobodnog vremena odlučila sam da bi voljela nešto raditi kod kuće u prilikama koje imam. Mogu reći da su šalice zapravo pronašle mene, jer ideja je došla kroz molitvu i doslovno preko noći. Vidjela sam  nekoliko profila koji se time bave i odlučila probati najprije složiti sebi i bližnjima. Kako nisam osoba koja dugo čeka kada joj sine neka ideja šalice i materijal već su se za par dana bile kod mene i pomalo sam počela uz ogromne podrške mog supruga jer bez njega zaista ne bi mogla pronaći dovoljno vremena za ostvariti ideju. I onda smo registrirali djelatnost, dobili potrebna odobrenja i upustili se u ozbiljniji posao.

Kažete da vi volite sebi ostaviti šalice s greškom jer vas podsjećaju na ljude s ‘greškama’ koji su i dalje savršeno funkcionalni?

Pa evo iza toga je jednostavna priča da puno puta u životu odbacimo ili smatramo manje vrijednim nekog tko izvana možda ne izgleda onako savršeno kako nalažu neka ljudska mjerila. Samim time mislim na sve one u društvu koji su zbog svoje različitosti ponekad stigmatizirani i prikazani kao osobe s greškom, a kako sam i sama prošla puno stvari kroz bolest naše kćeri želim reći i pokazati svijetu da su i osobe s greškom itekako funkcionalne, posebne i da donose ogromnu radost onima koji žele otvoriti srce za njih.

Na koji rad ste najponosniji, onaj koji vas raznježi kad se sjetite?

Jako mi je teško izdvojiti jedan na koji sam najponosnija pa ću evo nekoliko favorita. To su šalice sa motivom srca i otkucaja a tanjurići sa porukama koje nas nekako vraćaju da zastanemo smirimo se, te u ovim užurbanom vremenu nađemo trenutke za sebe i svoj mir, pa makar to bilo samo dok ispijemo kavu.

Također i kolekcija “Mali Princ” koja je zaista bila zahtjevna za izradu ali je postala apsolutni hit i puno ljudi je oduševila. Raznježio me i najviše dotakao servis “Dani sjećanja” gdje sam gotovo proplakala svaku šalicu sjećajući se detalja iz Domovinskog rata koje sam prenosila na šalice. Za mene je bio poseban, a i za ljude koji su ga naručili.

Imate neku poruku za kraj?

Pa evo za kraj ostavljam jednu od najtraženijih poruka koju pišem na tanjuriće. Vjerujem kako u njoj sažeto sve što nam je potrebno za sretniji život: USPORI! SMIRI SE! NE BRINI! NE ŽURI! VJERUJ!

Označeno u