Čudo Gospe Fatimske u tragediji Hirošime

Svijet je obilježio godišnjicu bacanja prve atomske bombe u povijesti na japanski grad Hirošimu što je Japan navelo na kapitulaciju i donijelo završetak Drugog svjetskog rata, a japanski je grad od te tragedije postao simbolom mira.

U prvim sekundama usmrćeno je između 70.000 i 80.000 ljudi, da bi u mjesecima koji su slijedili broj mrtvih zbog radijacije narastao na 140.000.

No velika tragedija Hirošime ima i drugu stranu.

Otac Hubert Schiffer SI (1915. – 1982.) bio je jedan od osam njemačkih isusovaca koji su preživjeli atomski napad na Hirošimu. Oni su bili samo osam blokova udaljeni od mjesta eksplozije. No, nisu samo preživjeli eksploziju, već i posljedice radijacije. Doktori koji su ih pregledali i pratili njihovo stanje bili su zadivljeni činjenicom da nisu pokazivali nikakve znakove radijacijske bolesti.

Bili su u svojim sobama u župnom dvoru kada je bomba u 8 i 15 sati eksplodirala. Pojavilo se intenzivno svjetlo te je u gotovo isti tren počela lomljava stakla, zidova i namještaja. Zasipale su ih krhotine stakla i zidova. Dio zida je pao na oca Schiffera te je zadobio težu ozljedu glave dok su ostala braća bili nošeni snažnom silom eksplozije poput lišća na vjetru.

Jedina zgrada koja je gotovo netaknuta ostala stajati na svome mjestu bila je crkva.

Uobičajeno je mišljenje da su svi u krugu od 1,5 km od eksplozije u isti čas poginuli dok su oni izvan kruga eksplozije umirali od posljedica radijacije. Jedina ozljeda koju je otac Schiffer imao bila je ozljeda glave. Nakon predaje Japan, Američki su doktori ocu Schifferu rekli da će mu se tijelo polako raspadati kao posljedica izloženosti radijaciji. To se, na njihovo čudo, ipak nije dogodilo.

Živio je još 33 godine u dobrom zdravlju te je i ostalih osam članova isusovačke zajednice u Hirošimi živjeli dugo bez ikakvih posljedica po zdravlje.

Otac Schiffer ovo čudo pripisuje i zahvaljuje Gospi Fatimskoj kojoj je bio predan i koju je posebno častio svakodnevnom molitvom krunice. Smatra kako ga je štiti koji je primio od Majke Marije bio zaštitom od eksplozije i svih smrtonosnih posljedica radijacije.

Atomsku bombu nazvanu „Little Boy“ ili „Mali dječak“ na bazi uranija bacio je s visine od 9.400 metara američki bombarder B-29 nazvan Enola Gay u 8 sati i 15 minuta po mjesnom vremenu, a točan sat ispuštanja bombe označili su mlada žena i učenik zvonjavom zvona.

Po naredbi tadašnjeg američkog predsjednika Harryja S. Trumana, 15 kilotona teška nuklearna bomba sa 60 kilograma uranija eksplodirala je na visini od oko 600 metara, izazvavši toplotni val temperature do 5.000 stupnjeva Celzijevih, snažni udarni val brzine 800 km/h i plamene oluje koje su uništile gotovo sve unutar dvanaest četvornih kilometara.

Označeno u