Muškarci koji klečeći mole krunicu pred katedralom: Pročitajte svjedočanstvo jednog od njih

Dvjestotinjak muškaraca protekle je subote ispred zagrebačke katedrale klečeći molilo Gospinu krunicu. Jedan od njih je i Veseljko Kralj angažirani katolički laik, hrvatski branitelj, obraćenik, otac sedmero djece i voditelj bratstva ‘Muževi katolici’ koji je za portal Narod.hr otkrio svoje dojmove, motive za ovakvo javno ispovijedanje vjere te značenje muškaraca katolika u današnjem društvu i Crkvi.

“Po uzoru na našu braću u Irskoj, Poljskoj, Australiji i drugim zemljama, utjecat ćemo se Gospi za obraćenje našega naroda, a osobito muškaraca, koji su pozvani duhovno voditi svoje obitelji”, stajalo je u pozivu organizatora.

 Molitva Gospine krunice održala se u sklopu 3. konferencije katoličkih muškaraca “Budi muškarac” koja se održala 17. i 18. lipnja u zagrebačkom hotelu International, a na kojoj se, između ostalog, govorilo o tome kako je današnji muškarac, po uzoru na svece, pozvan iskoračiti i duhovno zagovarati za obraćenje svojih bližnjih i čitavog naroda.

Među njima je bio i Veseljko Kralj, obraćenik, angažirani laik i otac sedmero djece.
Naglašava da je ono što je samoj molitvi krunice prethodilo, još važnije. To je sveta misa na kojoj je bila prikazana naša Domovina te naša civilna i duhovna vlast.

“A krunica jest moćno oružje u borbi protiv zloga što je i rekla Gospa u više navrata u svojim ukazanjima, osobito u Fatimi. Zato smo molili pred našom katedralom i čovjek može biti samo ponosan i zahvalan Bogu da nas se uopće udostojao pozvati i upotrijebiti. Bog će učiniti svoje i on nas poziva, a onda je na nama da odlučimo hoćemo li se odazvati tom Božjem pozivu ili nećemo. Bog ima zadnju riječ i neminovan je poraz zloga’, kaže Kralj za Narod.hr.

“Kako postoji Hod za život, postoji i hod za smrt”

Na pitanje o značenju javnog iskazivanja svoje vjere i činjenici da su krunicu molili ispred zagrebačke katedrale, Kralj odgovara: Ovo zapravo nije prvi put. Već prije četiri godine smo molili na Trgu bana Jelačića. Riječ je samo o odgovoru na poziv naših duhovnih otaca da ne živimo svoju vjeru samo u sakristijama… Naši duhovni pastiri vjernike pozivaju da se ne sramimo pokazati svoju vjeru… Zašto bi se mi skrivali po rupama, a mi smo zapravo pobjednici, kraljevstvo svećenstvo, sveti puk. Mi želimo javno izraziti svoju vjeru. Kako postoji Hod za život, postoji i hod za smrt. Ono što je bilo, ona blasfemija koja se dogodila u povorci jadnih ljudi koji ne prepoznaju Božje zakone i koji ne znaju za Istinu, nego laž. Ono je bio hod za smrt. Zašto mi kao vjernici ne bi javno pokazali vjeru u Trojedinog Boga utječući se Majci Mariji za pomoć i zagovor”, ističe.

 Zašto je u crkvama danas puno više žena?

Kao voditelj bratstva ‘Muževi katolici’ priključio se pozivu portala Muževni budite.
Na pitanje koja je po njemu uloga žena, a koja uloga muškaraca u današnjem društvu ali i u Crkvi, a s obzirom na to da su u crkvama uglavnom žene, dok još u Stepinčevo doba možemo vidjeti stotine muškaraca na misnim slavljima, procesijama… Kralj odgovara:

“To što je u crkvama više žena, ne smatram feminizacijom Crkve. Žene su osjećajnije za Gospodina i to što mole u crkvi, Bogu hvala na tome. Mnoge te bakice su izmolile i naša obraćenja, ja sam obraćenik i neka se tako i nastavi. Međutim, vidimo na primjeru sv. Monike da je puno više vremena potrebno da molitva bude uslišana kada moli žena nego kada moli muškarac. Zašto? Kao primjer imamo Domovinski rat”, kaže Kralj.

“Mi muškarci smo pozvani na tjelesni i duhovni boj. I tada se ruše Jerihonske zidine“

On je, kaže, kao sudionik Domovinskog rata oko sebe vidio samo muškarce. “Mi muškarci smo pozvani na tjelesni i duhovni boj. I tada se ruše ‘Jerihonske zidine’. Tamo su muškarci, Izraelci išli oko pravog Jerihona sedam dana. Dakle da bi se srušila đavolska utvrda, tada muškarci moraju krenuti u duhovni boj. Oni moraju stati naprijed, oni su stvoreni za bojevanje i da daju sigurnost svojoj obitelji. To nipošto nije umanjivanje vrijednost žene. Dapače. Svaka žena ima svoj položaj i u društvu i pred Bogom.

Kaže apostol Pavao: Nema više muško, žensko, svi smo jedno pred Bogom… Isus je taj koji je podignuo ženu na razinu na kojoj treba biti, da nije rob… Ono na što smo pozvani, na to se trebamo odazvati. Žena je pozvana da rodi dijete, ne mogu ga ja kao muškarac roditi. Ja u Domovinskom ratu nisam branio svoju kuću na njezinom pragu, nego 300, 400 kilometara dalje… To se i danas događa… Pozvani smo na duhovni boj, ne na boj protiv krvi i mesa, nego protiv zloduha za svoju obitelj, za svoju ženu i djecu, za svoju Domovinu. Ne bori se za to samo u tajnosti svoje sobe, gdje me samo Bog vidi. I javno želim pokazati svoju privrženost i vjernost Bogu”, objašnjava Kralj.

“Danas se dječaci ne odgajaju da budu muškarci”

Podsjeća da je sestra Lucija, vidjelica iz Fatime, rekla da će se posljednja bitka između Boga i Sotone voditi na području braka i obitelji.

“Gdje đavao nalazi na najplodnije tlo? Nalazi ga onog trenutka kada prevari muškarca. Onog trenutka kada jednog muškarca koji je u braku i ima sina, ne dopusti da sina odgoji u muškarca, nego danas se dječaci ne odgajaju da budu muškarci. Rodna ideologija… I onda više muškarci, pošto su prevareni i u zabludi, ne dolaze više do izražaja pred Bogom i ne mogu se ostvariti kao muškarci. Mi u bratstvu Muževi katolici nastojimo upravo to promijeniti tako da vratimo duhovnu osobnost jednom muškarcu, da ne bude muškarac samo po spolu, već da bude duhovno muškarac. Da se zna postaviti u zaštitu svoje obitelji i svoje domovine”, dodaje.

Smatra da se danas svi izmiču od odgovornosti te da darovi koje smo od Boga dobili, nose i odgovornosti. “Pred Bogom ćemo jednog dana odgovarati: Što si učinio kao muškarac?! Moramo biti svjesni da je zloduh u zadnje vrijeme izašao sa svim oružjem kojeg ima, a nama Bog pred oči stavlja lik svoje Majke Marije koja je bila Bogorodica, koja je bila i Kraljica, a bila je podložna svome mužu. Taj sv. Josip, taj tihi nazaretski obrtnik, taj tihi svetac, nam je ustvari primjer. Zato smo i nakon krunice molili litanije sv. Josipu”, zaključuje Kralj.

Označeno u