Na Brdu ukazanju sam zamolio Gospu da mi pokaže znak, pogledao sam u nebo i vidio sam ga!

Svećenik Juan Carlos Zapata, rođen je 25. prosinca 1966. godine u Kolumbiji.

Svoje iskustvo o Međugorju želio je podijeliti s čitateljima Glasnika mira.

Gdje ste sve pastoralno djelovali, koje ste službeno obavljali?

- Obavljao sam razne službe na župama u Americi. Do prije četiri godine bio sam direktor Radio Marije. I dalje radim na radiju, vodim emisije. Jedan sam od propovjednika o marijanskim temama i savjetnik za bračne parove.

Koji su danas najveći problemi obitelji u SAD-u i na koji im način Crkva pomaže u rješavanju problema?

-Problemi s kojima se susreću obitelji u SAD-u su konzumerizam i materijalizam. Sve je to stavilo obitelj u drugi plan. Trenutačno je možda najveći problem zakonsko priznanje pobačaja. Ali, zahvaljujući imigraciji, ipak uspjevamo zaštititi obitelj i život. Jedna od najvećih i najčešćih pogrešaka koje roditelji čine jest to što žive za svoju djecu, a ne sa svojom djecom. Bitno je živjeti s djecom, slušati ih, s njima razgovarati, živjeti s njihovim problemima. Roditelji im kupuju skupe darove i misle da su oni time zadovoljni. Takav način odgoja dovodi do velikih problema, a onda traže svećenikovu pomoć. Jedini put rješavanja problema je vratiti se Bogu, Boga staviti na prvo mjesto. Upravo o tome Gospa govori ovdje u Međugorju. Poziva nas da Boga stavimo na prvo mjesto.

Dugo ste bili direktor Radio Marije u SAD-u. U svojim propovijedima često govorite o Mariji. Odakle tako velika ljubav prema Gospi?

- Moja ljubav prema Gospi jako je velika. Uvijek sam shvaćao da Gospodin čini svoja djela s majčinskim srcem. Molio sam Gospodina da mi preko Marije pokaže potrebe naroda. Odavno sam imao želju doći u Međugorje za koje sam čuo od svojih kolega svećenika. A onda sam zamolio Gospodina da mi usliši molitvu i da me pošalje u Međugorje kada bude najpotrebnije. On je to i učinio.

Što ste doživjeli u Međugorju?

Imam jako blizak odnos s Gospom. Često razgovaram s njom u svojoj sobi. Ona se smješi i sretna je kada radim dobre stvari. Kada sam došao u Međugorje, otišao sam na Brdo ukazanja. Rekao sam Gospi: "Majko, ti si ovamo došla da me zaštitiš. Pokaži nam kako nas štitiš." U tišini i meditaciji zamolio sam je da mi pokaže znak. U tom trenutku sam pogledao u nebo i vidio zrake koje dolaze prema meni. Iza tih zraka na nebu se oblikovao Gospin plašt pokrivajući cijelo ovo područje. U središtu svega bilo je Gospino tijelo. To je bila tako snažna slika da sam od radosti zaplakao. Bio je to znak da nas Gospodin štiti preko Marije. Vidim i osjećam to ovdje u Međugorju. Kada se vratim u SAD, svojim ću župljanima poručiti da svakako posjete Mđugorje. Svojim župljanima i slušateljima Radio Marije reći ću da je Bog ovdje, da Marija svojim plaštem prekriva i štiti ovo mjesto. Kada sam došao u Međugorje, na stopalima sam imao dvije rane i one su mi stvarale probleme pri hodanju. Teško sam se uspinjao na Brdo ukazanja i na Križevac jer su rane postajale tvrđe i dublje. Ali, hvala Bogu, danas, dan prije mog povratka u SAD, rane su posve zacijelile. Bog je ponovno učinio čudo. Želio bih zahvaliti Gospodinu što mi je u Međugorju dao ne samo duhovno nego i tjelesno iskustvo. On je jedini koji može sve i u svemu. A njegova je majka Marija kompas koji nas vodi prema njemu.

Glasnik mira