Od policajca do trajnog đakona

Alberto José Gonzalez je 50-godišnji umirovljeni policajac koji je oženjen i ima dvije kćerke, a nedavno je započeo služenje kao trajni đakon u španjolskoj biskupiji Gijón.

Bilo da je riječ o nacionalnim policijskim snagama ili članstvu u kleričkom staležu, “služenje narodu je moje istinsko zvanje”, objasnio je ovaj nekadašnji policajac u razgovoru za novine El Comercial.

Istaknuo je da je oduvijek vjernik te da su ga još od mladenaštva oduševljavali "veliki misteriji kao što su život, svemir i stvari povezene s Bogom".

Nakon što su ga neki zdravstveni problemi spriječili u obavljanju posla policajca, odlučio je otići u prijevremenu mirovinu.

Dok je bio na bolovanju javila mu se ideja da bi možda mogao postati trajni đakon.

Ključ njegova razlučivanja bio je „intenzivan razgovor“ sa svećenikom koji je doživio obraćenje i zaređen je nakon života u kojemu je koristio droge i bio daleko od Crkve.

Gonzalez se umirovio iz policije u kolovozu 2011. U rujnu iste godine upisao se na Viši institut religijskih studija San Melchor de Quirós u španjolskom Oviedu, gdje je studirao tri godine.

Za trajnoga đakona za ređen je 13. prosinca 2017., uz druga dva muškarca koji su zajedno s njime studirali, a i ostale "prijelazne" đakone koji su na putu prema svećeništvu.

Novinarima je objasnio što sve kao đakon može činiti – propovijedati, krštavati, nositi popudbinu bolesnicima, vjenčavati, voditi sprovode..., ali je istaknuo kako zapravo najviše voli kontakt s ljudima.  

"Nakon svega, to je nešto što sam najviše volio dok sam služio kao policajac. Ne poričem da su policijska potjera autom ili pravljenje reda u prometu bili uzbudljivi, ali uvijek sam sa sobom nosio riječi zahvale ljudi kojima sam pomogao, kao i dobre prijatelje koje sam stekao tijekom toga vremena", rekao je novi trajni đakon.

Podsjetimo da je minimalna dob koja se traži za trajnoga đakona – 35 godina, a gornja dobna granica ovisi o mjesnomu biskupu, a obično se kreće oko 60 godina. Za razliku od "prijelaznoga đakonata", u kojemu se mladić priprema za svećeništvo, u trajni đakonat mogu stupiti i oženjeni muškarci. Moraju biti u braku najmanje pet godina te dobiti pristanak svoje supruge. Ako kojim slučajem kasnije ostanu udovci, ne mogu se ponovno oženiti.

KT | Nedjelja.ba