Ovo je Eleonora, glasnogovornica skupine koja se zalaže za prava djece sa sindromom Down

Pročitajte svjedočanstvo njene majke:

Otkako se Eleonora rodila, ljudi su me često pitali: „Ali zašto? Niste li znali da nosite dijete s trisomijom 21? Niste li išli na amniocentezu?“

U početku bih im odvratila: „Ne, nisam znala.“ A zatim bih dodala: „Nisam znala, ali to ne bi imalo nikakve razlike. Da sam saznala tijekom trudnoće, sigurno bih se bojala i napravila najveću pogrešku svog života.“

Prije 24 godine nisam znala ništa o sindromu Down – imala sam neke ideje o tome, ali većina su bile strašne i u meni su izazvale muku, sram i averziju. Vjerojatno bih, da sam znala, izabrala prekinuti trudnoću.

Kada je početni šok spoznaje o invaliditetu prošao, Eleonora je nama, svojim roditeljima, pomogla da postanemo svjesni snage i sposobnosti za tolerantnost koju u sebi nismo uopće bili prepoznali. ?

Danas znamo koliko nas je Eleonora obogatila svojom različitošću, koliko je pridonijela svojom radošću i koliko je sretna što je živa!

Kada se danas osvrnemo unatrag na svoje neznanje otprije 24 godine, uzdahnemo još svjesniji koliko smo sretni što nismo znali da stranac kojeg sam nosila u sebi ima sindrom Down.

(Maryse Laloux, 2009)

down-sindrom-eleonora.jpg

Izvor: Facebook 'Studenti za život'