Ozdravljenje posredstvom čudotvorne ikone Milosrdnog Isusa iz Šurmanaca

Šurmanci, malo mjesto koje pripada međugorskoj župi, danas broji oko 300 stanovnika i oko 90-tak kuća.

Iako tako maleno, to je mjesto dobro poznato svim međugorskim hodočasnicima koji u crkvi posebno mole Božansko milosrđe i štuju ikonu Milosrdnog Isusa.

Interesantne su koincidencije u datumima koje ovu crkvu spajaju sa svjetskim objavama Božanskog Milosrđa. Tako npr. godina izgradnje crkve 2000. g. ista je godina u kojoj je papa Ivan Pavao II. proglasio svetom sv. Faustinu Kowalsku te proglasio nedjelju nakon Uskrsa svetkovinom Božanskog Milosrđa. Godine 2002. kada je crkva posvećena, isti Papa je baziliku Božanskog milosrđa u Krakowu, proglasio svetištem za sve hodočasnike svijeta.

Iznad oltara nalazi se IKONA Milosrdnog Isusa. Dar je to hodočasnika iz Trenta (italija). Ova slika je posebna i čudotvorna. Naime, kada se odvijao proces proglašenja bl. Faustine svetom, nedostajalo je jedno čudo ozdravljenja koje bi se dogodilo posredstvom slike Milosrdnog Isusa. I to potrebno ozdravljenje dogodilo se upravo posredstvom ove IKONE. I to ovako: Talijan po imenu UGO FESTA bolovao je od 3 neizlječive bolesti (multiple skleroze, sljepoće i epilepsije). Lječnici su mu rekli da ga jedino molitva može spasiti. Tada se Ugo sa svojim prijateljima odlazi moliti pred ovom ikonom koja se tada nalazila u jednoj crkvi u Trentu. Kada se molio pred Ikonom čuo je Isusov glas i vidio je Isusa kako silazi sa slike i pruža ruke prema njemu s riječima: „Ustani, ozdravio si!“ I Ugo je ozdravio! To je bilo potrebno čudo, dokaz svetosti, koje je dovelo do zaključenja kauze za svetost sv. Faustine čiji blagdan slavimo danas.

Ova se slika nekoliko godina nalazila u kapelici na groblju u Šurmancima, dok nije našla svoje konačno mjesto u ovoj crkvici koja je i posvećena Milosrdnom Isusu, a u kojoj se čuva još jedna posebnost: u crkvi se naime nalaze i moći – relikvija sv. Faustine (dio kosti) – što je čini relikvijom 1. stupnja. Relikvija je uvijek izložena na oltaru crkve.