Svjedočanstvo fra Damira Pavića o Međugorju: „Poruka Međugorja je poruka mira”

Fra Damir Pavić, župnik u Brestovskom, središnja Bosna, predslavio je večernju svetu misu u Međugorju u utorak 23. lipnja 2015.

Fra Damir je predvodio i duhovnu obnovu za župljane Međugorja početkom godine. Tada je kazao da nije bilo Međugorja i Gospe, ne bi postao svećenik. Prilikom ovoga hodočašća u Međugorje u devetnici Kraljici mira zamolili smo ga da nam kaže o svom iskustvu Međugorja.

„Moji su prvi susreti s Međugorjem bili dok sam bio dijete. Dolazio sam s majkom i obitelji i već tada je Međugorje ostavilo na mene jedan duboki pečat. Za mene je to bilo mjesto gdje sam mogao na poseban način moliti, premda je bila i u obitelji redovita večernja molitva. Ali kao dijete i kasnije nakon srednje škole, kada je počelo sazrijevati moje duhovno zvanje, osjetio sam da mogu u Međugorju moliti iz srca. Ovdje sam uvijek molio nekako jače, i sada kada dođem kao svećenik osjetim da mi je molitva intenzivnija i uvijek se ovdje okrijepim. Nakon srednje škole osjećao sam neku prazninu, osjećao sam da nisam pronašao smisao života. I dolazeći u Međugorje znao sam biti ovdje danima, molio sam, postio. I onda je to sjeme polako raslo. Nije se taj poziv osjetio odjednom. Ja sam osjetio kako me Marija lagano vodila i ovdje sam znao da želim biti svećenik. Kad god mogu, dođem u Međugorje, uvijek zahvaljujem Gospi, Bogu, za sve milosti koje sam primio. Sa zahvalnošću se sjetim tih trenutaka kada mi je Marija izmolila svećeničko zvanje ovdje u Međugorju”, kazuje fra Damir i dodaje da je put do svećeništva bio trnovit:

„Bilo je to vrijeme prije rata. Pošao sam u franjevačku školu, bio sam prvo u postulaturi, zatim novicijatu. Završio sam jednu godinu studija u Ljubljani. I onda sam posumnjao da imam zvanje i bilo je kolebanja. Izišao sam iz zajednice, ali ne znajući točno što želim. Bio sam 6,7 godina vani i ponovno dolazim u Međugorje. Zahvaljujući opet Međugorju ja sam shvatio da je moje zvanje za svećenika. Nije nimalo bilo glatko, bilo je iskušenja i padova”. Fra Damir je govorio i o značenju Međugorja danas u njegovom svećeničkom životu: „Ovo je mjesto posebno, na poseban način osjećamo majčinu blizinu, Božju ljubav. Meni je Međugorje oaza mira, osobne duhovne vježbe. Toliki ljudi su ovdje pronašli Boga, to su najbolji plodovi Međugorja. Mislim da je Međugorje potreba današnjega vremena. Poruka Međugorja je poruka mira”, zaključuje fra Damir.