44 ministranta iz Splitsko-makarske nadbiskupije na Susretu u Rimu

44 ministranta iz Splitsko-makarske nadbiskupije na Susretu u Rimu Ministrante su pratila četvorica svećenika: don Jure Vrdoljak, don Radojko Vidović, fra Tomislav Hrstić i don Ivan Marić

Međunarodno hodočašće ministranata koje organizira Međunarodni savez ministranata (CIM) u Rimu je održano pod geslom „Traži mir i idi za njim!“. Na susretu je sudjelovalo oko 70 000 ministranata iz cijeloga svijeta od kojih 210 iz Hrvatske. Prvi put na ovom susretu sudjelovala su 44 ministranta iz Splitsko-makarske nadbiskupije koji dolaze iz 12 različitih župa. Ministrante su pratila četvorica svećenika: don Jure Vrdoljak, don Radojko Vidović, fra Tomislav Hrstić i don Ivan Marić.
Hodočašće ministranata naše nadbiskupije počelo je u nedjelju, 29. srpnja, kada su se ministranti iz trajektne luke uputili prema Anconi. U ponedjeljak, po dolasku u Anconu slijedila je vožnja do Rima, a prvog dana u Rimu naše odredište bila je bazilika sv. Pavla izvan zidina te crkva Tre fontane (Tri izvora) gdje je sv. Pavlu odrubljena glava.

Sljedeći dan, utorak, bio je središnji dan našeg hodočašća. Nakon razgledavanja užeg centra Rima i Vatikana, na Trgu sv. Petra slijedio je susret s papom Franjom. Papa je prošao čitavim trgom, a nakon toga je odgovarao na pitanja ministranata iz nekoliko država.

Među ostalim, papa je istaknuo: „Traženje mira započinje od malih stvari. Primjerice, u vlastitom domu, nakon svađe s braćom, zatvaram li se u sebe, uvrijeđen, ili pokušavam učiniti korak prema bratu. Jesam li spreman upitati se u svakoj situaciji: što bi Isus učinio na mom mjestu?“ Susret je završio prigodnom molitvom za mir i papinim blagoslovom.

U srijedu, posjetili smo još tri rimske bazilike, sv. Mariju Veliku, sv. Ivana Lateranskog i Sv. Petra te obavili pobožnost na Svetim stubama. Uz hodočasnička mjesta, razgledali smo i ostale rimske znamenitosti kao što su Koloseum, Fontana di Trevi i Anđeoska tvrđava.

Četvrtak je bio zadnji dan našeg hodočašća i odlazak prema Splitu gdje smo sretno stigli u petak u ranim jutarnjim satima.

Ministrantima je ovo hodočašće bilo bogato duhovno iskustvo, praćeno svakodnevnom svetom misom i molitvom krunice, imali su priliku upoznati Rim, susresti se s braćom i sestrama iz cijeloga svijeta te doživjeti kako je Krist onaj koji nas sve ujedinjuje. Također, kroz ove dane ministranti iz različitih župa sklopili su nova prijateljstva i međusobno se zbližili. Tako će jedni drugima moći biti podrška i pratnja u nastavku njihovog služenja u župnim zajednicama.

MISIJA / NADBISKUPIJA-SPLIT