Angelus: Naša krhkost nije prepreka, već prilika

Znati da smo maleni, znati da nam je potrebno spasenje, neophodno je za primanje Gospodina. To je prvi korak kako bismo se otvorili Njemu.

Nerijetko to zaboravljamo. U blagostanju imamo iluziju da smo sami sebi dovoljni, ne trebamo Boga. To je prijevara, jer je svatko od nas malen i u potrebi, napomenuo je Sveti Otac.

Prepoznavanje sebe kao malenog polazišna je točka kako bismo postali velikima. Razmislimo li malo bolje, naš rast ne proizlazi toliko iz uspjeha i stvari koje imamo, koliko iz trenutaka borbe i krhkosti. U potrebitosti sazrijevamo. Ovdje otvaramo srca Bogu, drugima, smislu života. Nemojmo se obeshrabriti kada se osjećamo malenima pred problemom, križem, bolešću, kada smo umorni i usamljeni. Tada nam pada maska površnosti i razotkriva se naša radikalna slabost: to je svima zajednički temelj, bogatstvo, jer ta Boga krhkost nije prepreka, već prilika.

Upravo u toj krhkosti otkrivamo koliko Bog brine o nama. Današnje evanđelje govori o Isusovoj nježnosti prema malenima. Poteškoće i situacije u kojima se razotkriva naša krhkost povlaštene su prilike za iskustvo Njegove ljubavi. On dobro zna tko ustrajno moli: u mračnim trenucima ili u usamljenosti, Božja se nježnost prema nama postaje, da tako kažem, još prisutnijom, kazao je Papa.

Ono nam daje mir, tjera nas na rast. U molitvi nas Gospodin približava k sebi, poput oca s djetetom. Tako postajemo veliki. Ne u prividnoj samodostatnosti, nego u snazi kojom stavljamo svu svoju nadu u Oca, baš poput djece, zaključio je u nagovoru papa Franjo.

Označeno u