Automobilom nasilno uletio kroz Vrata Svete Ane

Automobil je uletio velikom brzinom kroz Vrata Svete Ane u Vatikanu u četvrtak 18. svibnja, nešto poslije 20 sati, probivši dvije kontrolne točke, i Švicarsku gardu i Žandarmeriju.

Prema priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice, muškarca je spriječila Papinska švicarska garda da uđe u Vatikan bez relevantnog ovlaštenja, a zatim se, nakon što je napustio ulaz, nakon manevriranja, vratio velikom brzinom, probijajući dvije kontrolne točke, Švicarsku gardu i Vatikansku žandarmeriju.

„U pokušaju da zaustavi automobil“, stoji u priopćenju, „inspektor Žandarmerije, koji je bio na straži na ulazu, ispalio je hitac iz pištolja u smjeru prednjih guma vozila“.

Unatoč tome što je udario u vozilo u prednji branik, automobil je nastavio s vožnjom. Vatikanska žandarmerija je nakon toga oglasila uzbunu za upad i blokirala pristupnu točku sa stražnje strane bazilike Svetog Petra, vatikanskim vrtovima i Trgu Svete Marte, gdje se nalazi Papina rezidencija.

U međuvremenu je automobil stigao do Dvorišta Svetog Damaza: „Vozač je samostalno izašao, a žandarmerijski korpus ga je blokirao i uhitio“, navodi se u priopćenju.

Muškarca, starog oko 40 godina, odmah su posjetili liječnici Uprave za zdravlje i higijenu Države Grada Vatikana, koji su ustanovili da je u „ozbiljnom stanju psihofizičke promjene“.

Trenutno se, javlja Vatican News, „nalazi u zatvorskoj ćeliji u novim prostorijama Žandarmerije i na raspolaganju je pravosudnim tijelima“.

 

Označeno u