Bruni odbio komentirati napise o oduzimanju stana u Rimu i plaće kardinalu Burkeu

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice odbio je komentirati napise u medijima, prema kojima je papa Franjo oduzeo pravo na stan u Rimu i plaću umirovljenom prefektu Apostolske signature kardinalu Raymondu Leu Burkeu, objavila je 28. studenoga 2023. Catholic News Agency.

„Nemam ništa posebno za reći o tomu“, odgovorio je Bruni novinarima na pitanje o kardinalu Burkeu. Kako prenose mediji, neimenovani vatikanski službenik izjavio je da je papa Franjo na sastanku 20. studenoga rekao da će uskratiti američkom kardinalu pravo na stan u Rimu i plaću.

Reuters je izvijestio i da je osoba bliska kardinalu Burkeu rekla da on o toj Papinoj odluci nije informiran.

Američki prelat jedan je od kardinala potpisnika „dubia“ iz 2016. o apostolskoj pobudnici „Amoris Laetitia“, kao i iz 2023. o nekim pitanjima u vezi s tumačenjem Božje objave, blagoslovom parova istog spola, sinodalnosti kao konstitutivnoj dimenziji Crkve, svećeničkom ređenju žena te kajanju kao neophodnom uvjetu za sakramentalno odrješenje.

Prefekt Apostolske signature bio je od 2008. do 2014. kada ga je papa Franjo imenovao zaštitnikom Suverenoga malteškog reda. Tu službu obnašao je do lipnja 2023. kada je Sveti Otac imenovao kardinala Gianfranco Ghirlanda za novog zaštitnika.

Kardinal Burke trenutno je član Odjela za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog tajništva Svete Stolice, Dikasterija za kauze svetaca i Vrhovnog suda Apostolske signature.

Označeno u