Kardinal Burke izgnan iz Rima?

“Kardinal Burke je moj neprijatelj, pa mu oduzimam stan i plaću”. To je navodno papa Franjo rekao na susretu s voditeljima dikasterija Rimske kurije prošlog tjedna, 20. studenoga, a što je vatikanski izvor otkrio za Daily Compass. Indiskreciju su kasnije potvrdili i drugi izvori.

Koliko nam je poznato, kardinal Raymond L. Burke, koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Državama, još nije primio službenu obavijest koja potvrđuje Papine riječi, ali s obzirom na presedane – posljednji slučaj monsinjora Georga Gansweina, bivšeg Papinog osobnog tajnika Benedikt XVI. – nema sumnje da će riječi biti popraćene djelima. Ni poteškoća u kanonskom opravdavanju takve mjere ne bi bila prepreka.

Navodno neprijateljstvo kardinala Burkea postalo je u novije vrijeme prava opsesija pape Franje, no u stvarnosti je američki kardinal na nišanu od početka svog pontifikata, vjerojatno zato što sažima neke od elemenata koji ga najviše živciraju: Amerikanac je i stalni je podsjetnik na doktrinu i tradiciju Crkve; a osim toga boravi u Rimu, nadomak Trga Svetog Petra.

Svakako, Burke je bio vrlo jasan u svojoj kritici koncepta sinodalnosti, koji je sada postao mantra namijenjena promjeni prirode Crkve, i na konferenciji uoči otvaranja Sinode o sinodalnosti, njegovi argumenti i izravna polemika s novim prefektom Dikasterija za nauk vjere, Victorom “Tucho” Fernandezom, postali su javno poznati.

A kardinal Burke uvijek je oštro odbijao etiketu “papinog neprijatelja” koju su mu željeli prilijepiti od početka pontifikata, posebice otkako je kritizirao stav kardinala Waltera Kaspera koji je, pripremajući se za Sinodu o dbitelji, 2014. g. jasno pozivao na pristup pričesti za razvedene i ponovno ‘vjenčane’ vjernike. Protiv njega je tada usmjerena prava kampanja demonizacije, te je oslikan kao kreator urote protiv pape Franje (optužbe koje je Burke uvijek oštro odbijao).

S druge strane, posljednjih godina papa Franjo nije propustio priliku da osobno ismijava kardinala Burkea, dosegnuvši vrhunac nesretnom (blago rečeno) šalom izrečenom dok se kardinal Burke nalazio između života i smrti zbog Covida : “Čak i u kardinalskom zboru postoje neki poricatelji”, rekao je Papa sa osmijehom na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu, na povratku sa svog putovanja u Mađarsku i Slovačku 15. rujna 2021., “a jedan od njih, jadan čovjek, je hospitaliziran zbog virusa.”

Druga runda ‘dubia’, predstavljena u srpnju prošle godine zajedno s kardinalima Brandmüllerom, Sarahom, Zenom i Sandovalom, ali objavljena tek 2. listopada, nedvojbeno će još više iritirati Papu, koji je, čini se, otpustio konice nakon smrti Benedikt XVI. prošlog siječnja. Tako je novi prefekt Dikasterija za nauk vjere, Fernandez, mogao osobno ciljati na kardinala Burkea u intervjuu za National Catholic Register u rujnu, što se, retrospektivno, može smatrati upozorenjem.

I sada dolazimo do Papine najavljene odluke da izravno udari kardinala Burkea, oduzimajući mu stan i plaću, što je ozbiljna mjera bez presedana, u suprotnosti sa svim pravnim i crkvenim načelima. Netko može pomisliti da je prava svrha ukloniti Burkea iz Rima, slabeći tabor onih koji se opiru revoluciji koja je u tijeku, kako se približava konklava, ali to je također i upozorenje onima koji rade u Rimskoj kuriji.

Izvor: quovadisecclesia.com

Označeno u