Kraljice neba: Isus nas poziva da ljubimo jedni druge kao što nas je On ljubio

Sveti je Otac u današnjem podnevnom nagovoru istaknuo da ljubav prema drugome ne smijemo pridržavati za izvanredne trenutke, već ona mora postati konstanta našeg postojanja

Prebivati u "struji" Božje ljubavi, usidravajući se u njoj, preduvjet je da naša ljubav nikad ne izgubi žar i smjelost – kazao je papa Franjo za vrijeme današnjeg podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu. I mi, poput Isusa i u Njemu, moramo zahvalno prihvatiti Očevu ljubav te ostati u toj ljubavi, a da se pritom ne odvojimo od njega zbog sebičnosti i grijeha. Riječ je o zahtjevnom, ali ne i nemogućem programu – napomenuo je Papa.

"Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio"

Iznad svega važno je biti svjestan da ljubav kršćanina nije površni osjećaj, nego temeljni stav srca koji se očituje u življenju na način na koji on to želi – rekao je Sveti Otac i nastavio – Isus zapravo potvrđuje: „Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj“ (Iv 15,10). Ljubav se ostvaruje u svakodnevnom životu, u stavovima, u djelima, inače je ona samo nešto iluzorno. Isus nas potiče da čuvamo Njegove zapovijedi koje su sažete u sljedećoj: „ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ (15,12).

 

Ljubav prema drugome mora postati konstanta mog postojanja

Tu ljubav prema drugome ne smijemo pridržavati za izvanredne trenutke, već ona mora postati konstanta našeg postojanja – upozorio je Sveti Otac i nastavio – Iz tog smo razloga, primjerice, pozvani brinuti o starijima s ljubavlju i kao dragocjeno blago, čak i kad stvaraju gospodarske probleme i neugodnosti, no trebamo brinuti o njima. Iz tog razloga trebamo bolesnima ponuditi svaku moguću pomoć, čak i kad su u posljednjoj fazi. Iz tog se razloga nerođenu djecu treba uvijek prihvaćati. Iz tog se razloga život treba štititi i ljubiti od začeća do prirodne smrti. To je ljubav – napomenuo je papa Franjo.

Bog nas ljubi u Isusu Kristu koji nas poziva da ljubimo jedni druge kao što On nas ljubi. No to ne bismo mogli činiti kad ne bismo imali Njegovo srce. Euharistija, na koju smo pozvani sudjelovati svake nedjelje, ima za cilj oblikovati u nama Kristovo srce kako bi čitav naš život vodili Njegovi velikodušni stavovi – rekao je Sveti Otac i zaključio – Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne ostati u Isusovoj ljubavi i rasti u ljubavi prema svima, posebno najslabijima, kako bismo u potpunosti odgovorili na naš kršćanski poziv.

Označeno u