Krist nas danas poziva na novi zanos

Papa je na Trgu Sv. Petra, u nagovoru uz molitvu Kraljice neba u nedjelju, 1. svibnja tumačio Evanđelje liturgije (Iv 21,1-19) koje izvješćuje o trećem ukazanju Isusa Uskrsloga apostolima.

Podsjetio je Sveti Otac kako je to susret koji se zbio kod Galilejskog jezera i uključuje prije svega Šimuna Petra. „Sve započinje s njim koji kaže ostalim apostolima: 'Idem ribariti' (r. 3). Ništa čudno, ta bio je ribar. No, napustio je to zanimanje otkad je, upravo na obali toga jezera, ostavio mreže kako bi slijedio Isusa (...) I nama se može dogoditi, da zbog umora, razočaranja, možda iz lijenosti zaboravimo Gospodina i zanemarimo velike odluke koje smo donijeli, kako bismo se zadovoljili nečim drugim (...) No, tako ostajemo razočarani: upravo to je bilo razočaranje koje je obuzelo Petra, s praznim mrežama u rukama, i mi smo poput njega. To je put koji te vraća natrag i čini te nezadovoljnim. I što Isus čini s Petrom? Ponovno se vraća na obalu jezera gdje je izabrao njega, Andriju, Jakova i Ivana, svu četvoricu je tamo sebi izabrao (...) Zatim ih poziva da, kao i nekoć, ponovno hrabro bace mreže. I opet se mreže silno napuniše. Braćo i sestre, kad u životu imamo prazne mreže, nije vrijeme da sažalijevamo sami sebe, da se zabavljamo, da se vraćamo starim razbibrigama. To je vrijeme da ponovno krenemo s Isusom (...) On te čeka. I misli samo na tebe, na mene, na svakoga od nas“, ohrabrio je vjernike papa Franjo koji je dodao kako je Petru trebao taj „šok“.

„Kad čuje Ivana kako viče: 'Gospodin je!' (r. 7), odmah skače u vodu i pliva prema Isusu (...) U tom skoku u more nalazi se sav ponovno otkriven zanos Šimuna Petra (...) Krist nas danas poziva na novi zanos, sve, svakog od nas, poziva nas da se bacimo na dobro bez straha da ćemo nešto izgubiti, bez prevelikog računanja, bez čekanja da drugi započnu (...) Na kraju ove zgode, Isus postavlja Petru tri puta pitanje: 'Ljubiš li me?' Uskrsli isto to pita i nas danas: 'Ljubiš li me?' Jer na Uskrs Isus želi da i naše srce ponovno uskrsne; jer vjera nije pitanje znanja, nego ljubavi. Ljubiš li me?, pita Isus tebe, mene, nas, koji imamo prazne mreže i toliko se puta plašimo početi ispočetka; tebe, mene, sve nas, koji nemamo hrabrosti skočiti i možda smo izgubili zanos. Ljubiš li me?, pita Isus. Otada je Petar zauvijek prestao loviti ribu i posvetio se službi Bogu i svojoj braći, dotle da je dao svoj život ovdje, gdje se sada nalazimo. A mi, želimo li ljubiti Isusa? Neka nam Gospa, koja je Gospodinu spremno odgovorila: 'Evo me', pomogne da pronađemo zanos za činjenje dobra“, poručio je poglavar Katoličke Crkve, prenosi IKA.

Nakon molitve Kraljice neba podsjetio je kako su u Milanu, 30. travnja blaženima proglašeni don Mario Ciceri i Armida Barelli – župni vikar na selu i utemeljiteljica i animatorica Ženske mladeži Katoličke akcije.

Također, pozvao je sve vjernike i vjerničke zajednice da svaki dan kroz Gospin mjesec koji je započeo mole krunicu za mir. „Misao odmah leti ukrajinskom gradu Mariupolju, 'Marijinom gradom', kojeg se barbarski bombardira i razara. I sada, i s ovoga mjesta, ponavljam molbu da se osiguraju sigurni humanitarni koridori za osobe zarobljene u čeličani tog grada. Patim i plačem, misleći na patnju ukrajinskog stanovništva, a posebno onih najslabijih, starijih osoba i djece. Pristižu čak i strašne vijesti o protjerivanju i deportaciji djece.
I dok svjedočimo sablasnom nazadovanju humanosti, pitam se, zajedno s toliko tjeskobnih ljudi, tražimo li uistinu mir; postoji li volja za izbjegavanjem kontinuirane vojne i verbalne eskalacije; čini li se sve što je moguće da oružje utihne. Molim vas, neka se ne podlegne logici nasilja, izopačenoj spirali oružja. Neka se slijedi put dijaloga i mira“, pozvao je Papa.

Označeno u