Kucnuo je čas da otvorimo oči i vidimo stanje nejednakosti

Papa Franjo susreo se u petak, 12. studenoga sa siromasima u Bazilici Svete Marije Anđeoske u Asizu.

Sveti Otac je u Bazilici Svete Marije Anđeoske u Asizu sudjelovao na Susretu molitve i svjedočenja koji je priređen uoči Svjetskog dana siromaha koji se ove godine slavi 14. studenoga. Na trgu ispred Bazilike Svete Marije Anđeoske (Santa Maria degli Angeli), osim predstavnika građanskih vlasti koji su mu uputili pozdrav, Papu je dočekalo 550 siromaha iz različitih dijelova Europe. Nekoliko siromaha simbolički mu je predalo hodočasnički plašt i štap kao znak da su svi došli kao hodočasnici na mjesta Svetoga Franje, da slušaju njegovu riječ.

Prolazeći uličicom koja vodi do Porcijunkule, Papa je pozdravljao okupljene, posebno se zadržavajući s djecom koja su ga pozdravljala mašući zastavicama žute i bijele boje vatikanske zastave i držala u rukama šarene transparente.

 „Vrijeme je za susret: ako se mi muškarci i žene ne naučimo susretati, to neće dobro po nas završiti“, rekao je Papa u svom obraćanju te nastavio: „Kucnuo je čas da se čuje glas siromašnih, jer su predugo njihove molbe neuslišane. Kucnuo je čas da otvorimo oči i vidimo stanje nejednakosti u kojem žive tolike obitelji. Kucnuo je čas da zasučemo rukave da bismo ponovno vratili dostojanstvo otvaranjem radnih mjesta.

Kucnuo je čas da se ponovno sablažnjavamo nad stvarnošću izgladnjele djece, djece pretvorene u obične robove, prepuštene na milost i nemilost valovima nakon brodoloma, nevinih žrtava svih vrsta nasilje. Kucnuo je čas da prestanu nasilja nad ženama i da ih se poštuje, a ne s njima postupa kao s običnom robom kojom se trguje. Kucnuo je čas da se prekine krug ravnodušnosti i da iznova otkrijemo ljepotu susreta i dijaloga“, dometnuvši kako ne smijemo zaboraviti kako je prva marginalizacija od koje trpe siromašni – duhovna.

 

“Primjerice, mnoge osobe i mnogi mladi izdvoje vremena da pomognu siromašnima i donesu im hranu i tople napitke. To je jako lijepo i zahvaljujem Bogu na njihovoj velikodušnosti. Ali prije svega me veseli kada čujem da ti volonteri zastanu nakratko kako bi razgovarali s tim ljudima, a ponekad i mole zajedno s njima… Evo, i ovaj naš susret ovdje, u Porcijunkuli, podsjeća nas na Gospodinovo društvo, da nas on nikada ne ostavlja same, uvijek nas prati u svakom trenutku našeg života“, kazao je Sveti Otac.

U Bazilici su svjedočenja iznijela šestorice siromaha, dvojica Francuza, jedan Poljak, jedan Španjolac te dvojica Talijana, a potom je Papa predvodio molitvu i darivao okupljene siromahe.

Neposredno nakon susreta papa Franjo helikopterom se vratio u Vatikan, a siromahe je na ručku ugostio asiški biskup Domenico Sorrentino, prenosi IKA.

Označeno u