Mama Antula je prva argentinska svetica vatican news

Mama Antula je prva argentinska svetica

Papa Franjo proglasio je u nedjelju, 11. veljače Maríju Antoniju de San José svetom, opisujući ju kao putnicu duha i uzor apostolskog žara i odvažnosti

Mama Antula je prva argentinska svetica.

Proglasio ju je svetom papa Franjo, koji je i sam Argentinac, u nedjelju ujutro, 11. veljače na svečanoj misi u bazilici svetog Petra.

Prva argentinska svetica

María Antonia de San José de Paz y Figueroa, poznata u svojoj zemlji, a među milijunima vjernika diljem svijeta, kao Mama Antula, živjela je u Argentini u 18. stoljeću.

U to je vrijeme isusovački red bio protjeran iz Argentine. María Antonia, laikinja, zaslužna je bila za širenje ignacijanske – odnosno isusovačke – duhovnosti diljem zemlje.

Među oko pet tisuća prisutnih u bazilici svetog Petra na ovoj svečanosti bio je nazočan i novoizabrani predsjednik Argentine Javier Milei.

Putnica duha

Danas mislimo na Maríju Antoniju de San José, Mamu Antulu, rekao je Sveti Otac. Ona je bila putnica Duha. Proputovala je tisuće kilometara pješice, kroz pustinje i opasne ceste, noseći sa sobom Gospodina.

Danas je ona za nas uzor apostolskog žara i odvažnosti, nastavio je Papa. Kad su isusovci bili protjerani iz Argentine, Duh je u njoj zapalio misionarski plamen temeljen na povjerenju u providnost i ustrajnost.

Pomolimo se danas Mariji Antoniji, Svetoj Mariji Antoniji de Paz de San José, da nam svima pomogne.

Svečani trenutak kanonizacije

Pod Michelangelovom kupolom svečano su odjeknule litanije Svih svetih, potom je Papa izgovorio formulu kanonizacije.

Đakon je posvetio relikvije Mame Antule, a Evanđelje je pročitano na grčkom jeziku, kako je to običaj u posebno svečanim prilikama.

Guba i marginalizacija

Papa je već u petak slavio novu sveticu te isticao njezine vrline primivši skupinu argentinskih hodočasnika na audijenciju u Dvorani Klementina u Vatikanu.

Sveti se Otac osvrnuo i na današnje evanđelje koje opisuje Isusovo ozdravljenje gubavca. Čovjek nije patio samo od gube, nego i, iznad svega, od marginalizacije, kazao je Papa.

Strah, predrasude i lažna religioznost: to su tri uzroka velike nepravde, tri „gubave infekcije duše“ zbog kojih slabiji pate jer se prema njima ne pristupa prikladno.

Braćo i sestre, nastavio je Papa, nemojmo misliti da se to događalo samo u prošlosti. Koliko patnika susrećemo na pločnicima naših gradova! I koliko ima strahova, predrasuda i nedoličnih ponašanja, čak i od strane onih koji vjeruju i nazivaju se kršćanima. Čak i u našem vremenu, nadalje je rekao rimski biskup, prisutna je velika marginalizacija, postoje barijere koje treba srušiti, postoje „infekcije gube“ koje treba izliječiti.

A kako se odvija takvo iscjeljivanje?, upitao je papa Franjo okupljene vjernike. Ne držanjem udaljenosti, ustvrdio je, te dodao da je Isus napravio prvi korak i dotaknuo bolesnika.

Važan dan za Argentinu

U bazilici svetog Petra okupilo se više od 5 tisuća vjernika na proslavi, među njima tisuće Papinih sunarodnjaka, uključujući biskupe, svećenike i hodočasnike iz nadbiskupije Portiña, u kojoj je papa Franjo nekoć bio pastir.

Diljem Argentine organizirana su bdijenja, a liturgija se prikazivala na golemim ekranima na javnim trgovima.

Argentinski predsjednik Javier Milei, u ponedjeljak, 12. veljače imat će privatnu audijenciju s papom Franjom u Apostolskoj palači.

Označeno u