Molitva krunice za mir

Papa Franjo predvodit će molitvu krunice za mir kao znak nade za one koji pate zbog rata u Ukrajini, kao i zbog ratova diljem svijeta, najavilo je na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, 26. svibnja, Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, prenosi Vatican News.

Na kraju marijanskog mjeseca papa Franjo želi ponuditi znak nade svijetu, koji pati od sukoba u Ukrajini i duboko ranjen nasiljem mnogih ratova koji su još uvijek u tijeku. Stoga će u utorak 31. svibnja u 18 sati Papa moliti krunicu pred kipom Marije, Regine Pacis (Kraljice mira) u rimskoj bazilici Svete Marije Velike. „Svi vjernici, u svakom dijelu svijeta, pozvani su podržati papu Franju u njegovoj molitvi Kraljici mira“, navodi se u priopćenju Vijeća.

Izradu kipa Marije, Regine Pacis, naručio je papa Benedikt XV., kako bi od Djevice Marije zatražio okončanje Prvoga svjetskog rata 1918. godine. Kip je izradio Guido Galli, tadašnji zamjenik ravnatelja Vatikanskih muzeja. Bogorodica je prikazana s podignutom lijevom rukom kao znak zapovijedi o završetku rata, dok desnom drži Djetešce Isusa, spremnog baciti maslinovu grančicu koja simbolizira mir. Na bazi je isklesano cvijeće koje simbolizira procvat života uz povratak mira. Tradicionalno je da vjernici polažu male rukom ispisane porukice s molitvenim nakanama pred Bogorodičine noge. Papa će položiti vijenac s cvijećem u podnožje kipa prije nego što će uputiti svoju molitvu Gospi i ostaviti svoju posebnu nakanu.

Brojne će se skupine pridružiti Papi u molitvi u bazilici. Bit će to među ostalim prvopričesnici, skauti, obitelji iz ukrajinske zajednice u Rimu, predstavnici Gorljive marijanske mladeži (GAM), članovi vatikanske žandarmerije i Papinske švicarske garde, kao i pripadnici triju rimskih župa posvećene Djevici Mariji, Kraljici mira, te članovi Rimske kurije.

Kao znak blizine, desetice će moliti ukrajinska obitelj, ljudi povezani sa žrtvama rata, kao i skupina vojnih kapelana s njihovim jedinicama. Istodobno će biti priključeni u molitvi niz međunarodnih svetišta iz cijeloga svijeta, kao i nekoliko svetišta iz ratom pogođenih područja ili mjesta gdje postoji velika politička nestabilnost. S Rimom će biti povezani izravnim prijenosom.

Među svetištima su Svetište Majke Božje u Ukrajini; Katedrala Sayidat al-Najat (Naša Gospa od Spasa) u Iraku; Katedrala Gospe od mira u Siriji; Katedrala Marije Kraljice Arabije u Bahreinu. Međunarodna svetišta koja će se priključiti su Svetište Isusa Spasitelja i Majke Marije; Svetište Jasna Góra; Međunarodno svetište korejskih mučenika; Sveta kuća Loreto; Blažena Djevica od svete krunice; Međunarodno svetište Gospe od Knocka; Blažena Djevica od krunice; Gospa Kraljica mira; Svetište Gospe od Guadalupea; Svetište Gospe Lurdske.

Označeno u