Molitva može promijeniti sudbinu svijeta

U bazilici svete Marije Velike, Papa je na kraju marijanskoga mjeseca, predvodio molitvu Krunice za mir, povezan putem streaminga sa svetištima raznih zemalja i pred velikim brojem ukrajinskih vjernika.

„Večeras, na kraju Tebi posebno posvećenoga mjeseca, evo nas ponovno pred Tobom, Kraljice mira, da Te zamolimo: udijeli nam veliki dar mira, neka ubrzo prestane rat koji već desetljećima bjesni na raznim krajevima svijeta, a koji je sada prodro i na europski kontinent“. Molitva je kojom je papa Franjo sinoć započeo molitvu Krunice za mir u bazilici svete Marije Velike.

Na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije, vjernici, obitelji i zajednice okupili su se u toj rimskoj bazilici na poziv samoga Svetog Oca koji je uputio tijekom podnevnoga nagovora prošle nedjelje, tražeći jednodušni zaziv za mir. Papa želi da to bude znak nade za svijet koji trpi zbog sukoba u Ukrajini, i koji je duboko ranjen nasiljem brojnih ratova u tijeku, u svijesti „da mir ne može biti samo rezultat pregovora, a ni posljedica političkih dogovora, nego je prije svega uskrsni dar Duha Svetoga“.

Nakon što je dao da se mala cvjetna kompozicija položi podno Gospina kipa, koji je po želji Benedikta XV. postavljen 1918. kako bi zatražio kraj Prvoga svjetskog rata, papa Franjo se spomenuo molitvi upućenih Gospi tijekom pandemije, da podupre bolesne i dade snage medicinskom osoblju, te zaziva milosrđa za umiruće i da obriše suze onih koji su trpjeli u tišini i samoći. Sveti je Otac spomenuo i posvećenje zaraćenih naroda Bezgrješnom Srcu Marijinu, 25. ožujka, i molitvu za veliki dar obraćenja srdaca.

„Sigurni smo da se oružjem molitve, posta, milostinje, i darom Tvoje milosti, mogu promijeniti srca ljudi i sudbina cijeloga svijeta. Danas uzdižemo svoja srca Tebi, Kraljice mira; posreduj za nas kod svojega Sina, pomiri srca punih nasilja i osvete, ispravi misli zaslijepljene željom za lakim bogaćenjem, neka Tvoj mir trajno vlada cijelom zemljom“, rekao je Papa.

Molitva Krunice za mir, javlja Vatican News, završila je Lauretanskim litanijama, nakon kojih je Papa vjernicima udijelio svoj blagoslov. Prije izlaska iz bazilike zadržao se ispred Gospine ikone Salul Populi Romani te se vratio među vjernike pozdravljajući se s njima.

Označeno u