Molitvena nakana pape Franje za lipanj posvećena obitelji

U središtu Papinog videa s molitvenom nakanom za lipanj, koji je u četvrtak 2. lipnja objavila Papina svjetska molitvena mreža, je obitelj, prenosi Vatican News.

Ljubav u obitelji osobni je put svetosti za svakoga od nas – misao je iz videa s molitvenom nakanom za lipanj. Papa Franjo podsjeća na skori Svjetski susret obitelji u Rimu te potiče kršćanske obitelji da iskazuju ljubav konkretnim gestama, da uče od pogrešaka i pronađu Božju prisutnost u svakom trenutku. Papin je pogled upravljen prema Svjetskom susretu obitelji koji će se održati od 22. do 26. lipnja u Rimu, a koji će biti završni događaj u godini posvećenoj razmišljanju o obitelji, povodom pete obljetnice apostolske pobudnice Amoris laetitia.

Sveti Otac moli za kršćanske obitelji u cijelom svijetu, da konkretnim gestama žive besplatnost ljubavi i svetost u svakodnevnom životu. Ne postoji savršena obitelj. Uvijek postoje neki ‘ali’, kaže Papa. Ali, ništa se neće dogoditi. Ne trebamo se bojati pogrešaka; valja učiti od njih kako bismo išli naprijed. Nemojmo zaboraviti da je Bog s nama: u obitelji, u susjedstvu, u gradu u kojem živimo, s nama je, poručio je Sveti Otac.

Bog je s obitelji
Ne boj se ni usred valova života, jer Bog se brine za nas. Brine se za nas, ostaje s nama u svakom trenutku u ljuljanju lađe koju more baca: kada raspravljamo, kada trpimo, kada smo radosni, Gospodin je tu i prati nas, pomaže nam i ispravlja nas, rekao je Papa. U obitelji se uči biti zajedno među različitim generacijama, primijetio je papa Franjo. Obitelj je mjesto gdje učimo živjeti zajedno s mlađima i sa starijima. I u tom zajedničkom životu mladih, starijih osoba, odraslih i djece, ostajući sjedinjeni u različitostima, evangeliziramo svojim primjerom života.

Papin lipanjski video drugi je u tromjesečnom nizu posvećenom obitelji, koji je ostvarila Papina svjetska molitvena mreža u suradnji s Dikasterijem za laike, obitelj i život. U svibnju su protagonisti bili mladi, a u srpnju će biti starije osobe. Nasuprot podatcima koji očituju stalnu krizu koju proživljava obitelj – priznata kao temeljna stanica društva – ona je i dalje glavni izvor smisla u životu mnogih ljudi. Podatak proizlazi iz istraživanja Pew Research Centra, provedenoga 2021., prema kojem obitelj zauzima prvo mjesto među stvarnostima koje postojanju daju smisao.

Izvanredno u običnom
Sa svoje je strane kardinal Kevin Farrell, pročelnik Dikasterija za laike, obitelj i život, također istaknuo da ne postoje savršene obitelji, kako nas na to podsjeća Amoris laetitia, te da se ne trebamo bojati teškoća. U svim obiteljima ima briga, patnje, ali i radosti i nade. Odnosi ljubavi između supružnika, roditelja, djece te djedova i baka, pretvaraju ih u putove svetosti koje čine jednostavne svakodnevne geste, koje obične trenutke pretvaraju u izvanredne, napomenuo je kardinal Farrell.

Isusovac pater Frédéric Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, napomenuo je pak kako nas papa Franjo podsjeća da je obitelj mjesto gdje učimo živjeti s različitostima, s mlađima i sa starijima. Susretanje različitih ljudi jest bogatstvo, a ne prijetnja. U današnjem svijetu čini se da različitost izaziva sukob, kada bi, naprotiv, trebala otvoriti nove putove. Obitelj je mjesto gdje se uči voljeti, živjeti s različitostima, učeći na greškama, svjesni da je Gospodin prisutan, da pomaže i prati nas. To iskustvo Božje prisutnosti proizlazi iz molitve; zbog toga je važno moliti na tu Papinu nakanu, rekao je pater Fornos.

Papin video, preveden na 23 jezika i objavljen u 114 zemalja, od 2016. je pregledan više od 176 milijuna puta na svim vatikanskim društvenim mrežama, prenosi Vatican News.

 

Označeno u